BEOGRAD/BON – Neki delovi nemačkih betonskih auto-puteva ispucali su posle nekoliko dana vrućeg vremena. Bez investicija, javlja danas nemački “Dojče vele”, malo je verovatno da će ti putevi izdržati uticaj globalnog zagrevanja.

Talas vrućine poslednjih nekoliko dana u delovima Nemačke, s temperaturom iznad 30 stepeni Celzijusa, izazvao je pucanje i podizanje delova površine “autobanova”.

Zatvorene su tri trake auto-puta A1 severno od Hamburga, izmedju Bad Oldeslea i Bargtehajda, što utiče na oko 70.000 vozača. Delovi auto-puta A10 kod Berlina takodje su zatvoreni početkom ove sedmice, a timovi za održavanje i policija nadziru promene stanja na auto-putu A9 u Saksoniji-Anhaltu, zapadno od Berlina, koji je takođe oštećen.

Nazvano “ekspanzija”, takvo oštecIenje se javlja kada betonske ploče nemaju dovoljno prostora za širenje na toploti. One tada guraju jedna drugu, zbog čega pucaju, uzdižu se i drobe. Betonski auto-putevi su time najviše ugroženi, naročito ako na njima već ima sitnih oštećenja, kakvi su stariiji putevi, u Nemačkoj.

Nemački automobilski klub (ADAK) pozvao je saveznu vladu da donese dugoročnu strategiju i povecIa investicije.”Kratkoročne mere se već sprovode na deonicama koje su najugroženije”, rekao je portparol ADAK-a. “Ali to ne sme da bude zamena za temeljan remont koji je potreban vecIini autoputeva”.

ADAK kaže da vozači treba da voze sporije na oštecIenim delovima puteva i da povecIaju rastojanje od vozila pred sobom. Auto-klub je posebno upozorio motocikliste da ne voze oštecIenim auto-putevima.

 

Izvor: Beta