Sarajevo – Ratni komandant Srebrenice Naser Orić potvrdio je za Radiosarajevo.ba kako je i službeno obavešten o tome da je Apelaciono veće Suda Bosne i Hercegovine uvažilo žalbu Tužilaštva BiH i poništilo presudu kojom se on oslobađa odgovornosti za ratne zločine u okolici Srebrenice.

“Uglavnom je stvar proceduralne prirode… Određuje se novi pretres i ide sve nanovo. Ja sam se borio za državu BiH. Ja i dalje verujem institucije države za koju sam se borio. Ne sumnjam da će profesionalnost doći do izražaja i da će profesionalnost pobediti”, rekao je Orić za Radiosarajevo.ba u prvoj reakciji na poništavanje presude.

Uveren je da su pravne činjenice i dokazi na njegovoj strani, te da će i nova presuda biti oslobađajuća.

“Ja i moji saborci smo bili vitezovi na terenu. Ne stidimo se ničeg i činili smo sve što je u našoj moći da odbranimo srednje Podrinje i Bosnu i Hercegovinu”, ističe Orić.

Posle dugotrajnog procesa u Haškom tribunalu, hapšenja u Švajcarskoj, pa onda procesa u Sarajevu, činjenica da će mu ponovo biti suđeno Orića ne iznenađuje. Tvrdi da ga neće pustiti na miru dok je živ.

“Nisam ja jedini borac u BiH koji je ratovao za ovu državu. Nisam bio ni najbolji borac. Bilo je daleko boljih. Ali u srednjem Podrinju je počinjen genocid nad Bošnjacima. Mene neće “popustiti” dok budem živ. Gledaće da presude ne samo mene, već bilo kojeg mog borca presude, a da bi napravili balans za genocid kojeg su počinili. Taj genocid se nije desio 1995. već je trajao od 1992. godine. Dok mi bašluk ne stave iznad glave, oni će da me ganjaju. Meni jedan proces gore-dole, nakon svega, više ništa ne znači (Smijeh)”, kaže Orić a prenosi radiosarajevo.ba