PODGORICA – Crnogorski istražitelji raspisali su crvenu poternicu za bivšim agentom CIA Džozefom Asadom (47) zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je 16. oktobra 2016. godine planirala da nasilno preuzme vlast, proglasi pobedu Demokratskog fronta i spreči ulazak Crne Gore u NATO.

Prema saznanjima Pobede, narednih dana crnogorske vlasti tražiće izručenje Asada. Njemu je odlukom Višeg suda određen pritvor zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije na čijem čelu su ruski državljani, agenti GRU, Eduard Širokov i Vladimir Popov.

Svedočenje američkog državljanina Brajana Skota, bivšeg agenta CIA i vlasnika kompanije “Patriotik difens grup”, dovelo je do preokreta i otvorilo vrata za pokretanje istrage protiv Asada. Crnogorski istražitelji tražili su saslušanje Asada, ali je on to odbio, pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD.

U američkom zakonodavstvu postoji odredba prema kojoj se osoba pozvana da odgovara pred zakonom može opredeliti za ćutanje, ukoliko ona sama, ili njena odbrana, misli da je to u njenom najboljem interesu. Ipak, to nije osporilo sumnje crnogorskih istražitelja u njegovu umešanost u plan koji je trebalo da se realizuje 16. oktobra.

Asad je, po svemu sudeći, imao sasvim drugačija zaduženja, koja su se izjalovila nakon što je 15. oktobra kasno uveče, kao i rano ujutro sljedećeg dana, došlo do hapšenja grupe od 14 srpskih državljana, među kojima su bili Bratislav Dikić, bivši komandant srpske žandarmerije, njegova prijateljica Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević, Aleksandar Čurović, Ivica Matić, Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Dejan Stanojević, Miloš Aćimović, Aleksandar Aleksić i Perica Andrić.

Čim je saznao za hapšenja, Asad je odmah obustavio akciju i napustio Crnu Goru. Asad je vlasnik kompanije „Peregrini konsalting“, specijalizovane za razne vrste bezbednosnih usluga.

Prema navodima naredbe za sprovođenje istrage, Asad je nekoliko puta od kraja ljeta do 16. oktobra dolazio u Crnu Goru i koordinirao je ekipom stručnjaka koje je angažovao. Asad i njegova ekipa planirali su da kompletnu šemu evakuacije, uz razradu komandnih punktova, izrade najkasnije do 10. oktobra.

Sa tom namerom je u Crnu Goru 29. septembra pristigao izvjesni Joram Frig, Asadov čovjek od povjerenja, koji je petnaestak dana pred „Operaciju 16. oktobar” trebalo da obavi završne provere terena, predviđenih lokacija i da završi instaliranje tehnoloških uređaja za ometanje praćenja.

Asad je doputovao 10. oktobra 2016. godine. Dok je bio u Podgorici kontaktirao je Arona Šaviva koji je, kao šef kampanje Demokratskog fronta, vodio računa o političkim i marketinškim porukama Fronta.


indeksonline.rs/CdM.me /Foto: Portal analitika