Centar za istraživačko novinarstvo osvežio je podatke u imovinskim kartama političara u Bosni i Hercegovini. U Republici Srpskoj, najzanimljiviji je svakako onaj od predsednika, pogotovo jer su se prihodi Milorada Dodika i uknjižena imovina mnogo uvećali.

Centar za istraživačko novinarstvo je ustanovio da Milorad Dodik trenutno ima uknjiženo na svoje ime nekoliko stanova, kuća, kao i veliku kvadraturu zemljišta.

Dodik osim predsedničke plate ima i primanja od poljoprivrede od 100.000 maraka, supruga Snježana ubire 45 hiljada od istog posla, dok od iznajmljivanja kuće predsednik RS-a dobija takođe 100.000 maraka, javlja BN Televizija.

Trenutno, imovina koju predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poseduje je: kuća, zgrada, zemljište (24.998 m2) Gradiška, tri stana u Laktašima i Beogradu, kuća (341 m2) u Beogradu, garaža (45 m2) u Beogradu, automobil 40.000 KM. Milorad Dodik ima i kredit u Pavlović banci u iznosu od milion i 700 hiljada maraka čija namena nije poznata.

Ono što nije uknjiženo na Milorada Dodika, upisano je na ime njegove supruge: zemljište (155.915 m2) Bakinci, Laktaši; zemljište (42.986 m2) Laktaši; zemljište (93.820m2) Laktaši; zemljište (23.160 m2) Laktaši; zemljište (29.973 m2) Gradiška i automobil 25.000 km.

Gorica, ćerka Milorada Dodika, ima stan u širem centru Banjaluke koji se prostire na 345 kvadrata. Nedavno je u javnost izašla i informacija da je Milorad Dodik na ime snahe Ivane uknjižio stan u Beogradu u vrednosti od 830.000 maraka.

Zanimljivo je da zvaničnih podataka o prihodima, nekretninama Dodikovog sina Igora nema, osim da je vlasnik firme “Fruit eco”, koja se bavi voćarstvom. Osim toga otvorio je još dve firme čija dobit se meri u milionima maraka.

Poznato je da je Dodikova ćerka uveliko zagrizla u biznis. Prvo je otvorila apoteku u Banjoj Luci, u partnerstvu sa Ninom Škrbić, ćerkom Ranka Škrbića, koju su nedugo kasnije preprodale. Zatim, Gorica Dodik je sa u saradnji sa snahom Ivanom otvorila restoran “Agape” u centru Banje Luke.

Centar za istraživačko novinarstvo nije uspeo doći do zvaničnog podatka kolika je plata Miloradu Dodiku poslednje četiri godine. Do 2014. godine je iznosila 3.900 maraka. Verovatno je nije ni prijavio iz očiglednih razloga, jer primanje od nekoliko hiljada maraka u svakom slučaju ne pokriva troškove kupovine navedenih nekretnina.


BNTV