KURŠUMLIJA) – Profesori i zaposleni u Gimnaziji i ekonomskoj školi u Kuršumliji, sutra će organizovati i protest u centru grada nezadovoljni spajanjem nekoliko škola.

Oni su nezadovoljni gašenjem te dve škole, koje su spojene sa podujevskim srednjim školama i zbog toga što je Ministarstvo prosvete, novoformiranim školama dalo ime “Kuršumlijsko-podujevska Gimnazija” i “Kuršumlijsko-podujevsko ekonomsko tehnička škola”, potvrdili su agenciji Beta u organizacionom odboru protesta, koji čini desetak najmladjih profesora kuršumlijskih srednjih škola.

U tom odboru najavljuju prisustvo velikog broja učenika, bivših učenika, roditelja i gradjana Kuršumlije.

Profesor psihologije u kuršumlijskoj Gimnaziji Ljiljana Milojković je kazala Beti da je veliko nezadovoljstvo zbog ; gašenja kuršumlijskih škola i novog imena, koje nosi geografsku odrednicu Podujevo. Profesori, zaposleni nemaju ništa protiv ; racionalizacije školstva, ali ne ; žele naziv Podujeva u nazivu kuršumlijskih škola.

“Ovo je presedan, da škola nosi naziv dva grada. Ne želimo gašenje naše Gimnnazije, koja ima renome i ugled. Želimo da ostane stari naziv ovih škola”, kazala je Milojković.

Ona ističe da je veliko nezadovoljstvo i negodovanje, ne samo kod profesora već i kod djaka i roditelja. Pa je bilo i najava da mnoga deca neće upisati ove škole u Kuršumliji.

“Imamo najave da će se protestima pridružiti gotovo svi profesori ove dve škole. Zatim, učenici i bivši učenici, roditelji, ali i gradjani Kuršumlije. Pokušaćemo da odbranimo ono što je naše. Našu školu, koja ima ugled i renome”, kazala je Milojković.

Takodje, ona kaže da su joj lično roditelji saopštili da oni i deca ne žele da u diplomama učenika stoji naziv “Podujevska”, jer oni školu uče u Kuršumliji.

Direktor Ekonomske škole u Kuršumliji Ratomir Pantović je agenciji Beta kazao da, Ministarstvo prosvete nije prihvatilo zahtev kuršumlijskih srednjih škola i lokalne samouprave, da iz naziva škola izbaci ime Podujevo.

“Na inicijativu lokalne samouprave, posle odbijanja tog zahteva, mi smo otišli u ministarstvo i ponovo tražili da usvoje zahtev. Medjutim, rečeno nam je da taj naziv mora da ostane i da škole moraju da se registruju pod nazivom ; Kuršumlijsko-podujevska Gimnazija i Kuršumlijsko-podujevsko ekonomsko tehnička škola”, kazao je Pantović.

On je naveo da je petak zadnji rok, da se novoformirane škole registruju pod tim nazivima i da je on kao direktor Ekonomske škole, u obavezi ; da sprovede odluku Vlade Srbije.

Lokalni mediji, portali, društvene mreže, kao i plakati po gradu, jutros su preplavljeni pozivima za veliki protest, protiv odluke Vlade Srbije. Takodje, saopštenjima su se jutros oglasile i pojedine političke organizacije iz Kuršumlije, kao i druge organizacije.

Inače, podujevska Gimnazija i Tehnička škola su 1999. godine privremeno iz Podujeva, sa Kosova izmeštene u Kuršumliju i one sada broje oko sto djaka, dok kuršumlijska Gimnazija i Ekonomska škola broje oko šest stotina djaka.

(Beta)