SARAJEVO – Lukač je nekoliko dana pre održavanja sednice Nezavisnog odbora svesno najavio povlačenje sa pozicije direktora, ali sve kako bi izbegao smenu, ali i krivičnu odgovornost i gonjenje istražnih organa

Najava povlačenja Dragana Lukača s pozicije direktora Federalne uprave policije (FUP) zbog navodnih zdravstvenih problema čista je manipulacija i laž kako bi izbegao krivično gonjenje, saznaje „Dnevni avaz“.

Status službenika

Posebno se to odnosi na činjenicu da je Lukač svesno lagao o dužini radnog staža, jer je zvanično utvrđeno da je još pre četiri godine trebao biti penzionisan, a lani je s napunjene 44 godine staža izgubio i status policijskog službenika.

O tome je obavešten još 30. septembra 2013. godine, gde je navedeno da će mu, prema podacima Zavoda PIO, 30. juna 2014. penzijski staž iznositi 40 godina, sedam mjeseci i 28 dana.

Lukač je na taj način, a što je utvrdio i Nezavisni odbor Parlamenta FBiH, prekršio i Zakon o policijskim službenicima te, evidentno, ostvario nezakonitu imovinsku korist primajući plate nakon 2014. godine, a trebao je, prema zakonu, ići u penziju.

Pritisnut uza zid, suočen s brojnim dokazima i činjenicama, Lukač je nekoliko dana pre održavanja sednice Nezavisnog odbora svesno najavio povlačenje s pozicije direktora, ali sve kako bi izbegao smenu, ali i krivičnu odgovornost i gonjenje istražnih organa.

No, njegove nezakonitosti već su dokumentovane i, kako nezvanično saznajemo, zbog toga je prijavljen Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Presuda i Vlada

Uostalom, Vlada FBiH koju je Nezavisni odbor obavestio o usvojenim zaključcima, upravo prema Vladinim dokumentima koji su u posedu „Avaza“, Lukača nikada nije ni imenovala za direktora FUP-a. Naime, Vlada u kojoj su tada bili ministri iz SDA i DF-a donela je 9. aprila 2015. godine odluku o privremenom rešenju do konačne sudske presude.

Presuda je, pak, donesena 4. januara ove godine, ali je na dnevni red Vlade došla tek 11. januara. Na sednici u Sarajevu istog dana Vlada FBiH je s dva glasa za i devet uzdržanih odlučila da se ne može imenovati direktor FUP-a, što dodatno potvrđuje da je on dve godine na poziciji direktora FUP-a bio čak i bez Vladinog imenovanja, a ukupno četiri godine nezakonito.

Zašto čeka oktobar

Postavlja se logično pitanje, zašto Lukač najavljuje odlazak tek u oktobru – kada završi prljave poslove u izbornoj kampanji?

Drugo, ako je tako težak slučaj za neophodne operacije, zašto ne ide odmah nego rizikuje život čuvajući funkciju do poslednjeg daha.


Indeksonline.rs/TBT Foto:Lukač/Avaz