Predstavnici Bošnjaka u Sandžaku, a među njima načelnici Novog Pazara, Sjenice, Tutina, zatim čelnici nekoliko stranaka, uputili su pismo reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu ef. Kavazoviću.
U pismu koje je odaslano s adrese Grada Novog Pazara navodi se “Bošnjaci Bosne i Sandžaka su jedan narod, mi smo braća i inšallah, uvek ćemo to i biti”.

“Zato Vas, u ime te bratske ljubavi, poštovani reise pozivamo da ne okrećete glavu od Bošnjaka Sandžaka i zuluma koji nam se čini. Nadamo se da znate šta se trenutno dešava u našoj regijii da su pred nama izbori za nacionalna veća. Čekamo ih u atmosferi punoj tenzija, uvreda, napada, obračuna i svega onoga čega bi se svaki musliman postidio. Sve te negativne pojave kojima se pokušava potpuno razoriti naša zajednica a celi bošnjački narod svesti na nivo verske skupine kojom će drugi lako manipulisati potiču iz samo jednog izvora – od čoveka koji je ostavio ahmediju zarad biznisa i politike, Islamsku zajednicu pretvorio u podružnicu svoje stranke a časne imame i ostale uposlenike ucenio i naterao da budu njegovi poslušnici”, kaže se u pismu.

Navode da su čuli da je reis Kavazović ovih dana pozvan da prisustvuje jednom političkom skupu i promociji izborne liste.

“To naravno nije učinjeno otvoreno, nego pod izgovorom da posećujete Islamsku zajednicu i obeležavate naš zajednički jubilej. Nadamo se, uvaženi reise, da ste svesni toga i velike podvale koja se krije iza poziva koji vam je upućen. Dužni smo da Vam kažemo da većina Bošnjaka Sandžaka ne želi Muamera u svom nacionalnom veću, u svojoj Islamskoj zajednici, ne žele ga u svojim životima. Takvo raspoloženje sam je zaslužio svojim delima jer svih ovih godina ne bira sredstva da bi se svetio sopstvenom narodu koji, u slobodi svog izbora, jednostavno ne želi da odabere njega. Zato Vas molimo nemojte podržavati politiku koja promoviše sukobe i podele unutar bošnjačke zajednice. Nije toga vredan niti jedan čovek, ma kako se on zvao”, naveli su u pismu.

Pozvali su ga da dođe u Sandžak uz molbu “nemojte zarad jedne interesne grupe okretati glavu od svog naroda”.