BANJALUKA – iz izbornih štabova vodećih stranaka u Republici Srpskoj i dalje se saopštavaju različiti rezultati, iz SNSD proglašavaju za pobednika Milorada Dodika, a iz PDP i SDS tvrde da je pobednik Mladen Ivanić.

Portparol SNSD, Radovan Kovačević, najavio uskoro obraćanje Dodika koji će, kako je rekao, i sam saopštiti rezultate do sada prebrojanih glasačkih listića.

“Oni u suprotnom taboru imaju problem sa matematikom. Dodik će veoma brzo proglasaiti pobedu. Prema do sada prebrojanih 72,60 odsto biračkih listića, Dodik ima 56 odsto podrške građana i veoma brzo će i sam kazati da je on novi srpski član Predsednistva BiH”, rekao je Kovačević.

On je objasnio i da pojedinačno Dodik ima 256.000 glasova, a Ivanić 200.000 glasova.

I prema do sada prebrojanim glasovima za predsednika RS, oko 17 odsto, u vođstvu je Željka Cvijanović sa 55 odsto glasova, rekao je Kovačević i dodao da očekuju da će traj trend biti nastavljen.

Lider PDP, članice Saveza za pobjedu, Branislav Borenović je saopštio da je, na osnovu do sada prebrojanih glasova, u vođstvu Ivanić sa 49 odsto u odnosu na 45,9 odsto koliko ima Dodik.

Takva informacija je potvrđena sa manjom oscilacijom i iz SDS, takođe, članice Saveza za pobjedu.

Ivanić je, kažu, u prednosti u odnosu na Dodika za srpskog člana Predsedništva BiH.

Prema rezultatima te stranke, Ivanić ima 50 odosto podrške građana, a Dodik 48 odsto.

Razlikuju se i informacije o vođstvu za predsednika RS, pa tako iz Saveza za pobjedu kažu da je u prednosti njihov kandidat Vukota Govedarica u odnosu na Cvijanovićevu, odnosno da lider PDP vodi sa 53 odsto podrške.