ROŽAJE – Direktor rožajske škole i otac nekadašnjeg nastavnika tvrdi da se nije ogrešio o propise kad je zaposlio sina u ustanovu kojom rukovodi

Nakon što je zbog pokušaja ubistva odslužio zatvorsku kaznu, Rožajac Armin Nurković dobio je ponovo posao u tamošnjoj Osnovnoj školi “25. maj”.

Na mesto bibliotekara zaposlio ga je njegov otac Avdo Nurković, direktor te obrazovne ustanove.

Stariji Nurković potvrdio je “Vijestima” da je zaposlio sina kao bibliotekara, ali tvrdi da je to učinio zakonito.

“Na postavljeno pitanje da li sam primio Armina Nurkovića na radno mesto bibliotekara za rad u biblioteci, tačno je. Imenovani je prema zakonu i Pravilniku rada škole priložio sva tražena dokumenta i uvjerenje da se protiv njega ne vodi krivični postupak. Pošto je ispunio uslove predviđene zakonom za pomenuto radno mesto primio sam ga na određeno vreme do povratka radnika sa bolovanja. Drugih kandidata nije bilo”, kazao je bibliotekarov otac.

Armin Nurković je u septembru 2016. pravosnažno osuđen na 25 meseci zatvora zbog pokušaja ubistva sugrađanina Ferida Camića.

Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju predviđa da nastavniku prestaje radni odnos ako navede na obljubu ili protivprirodni blud učenika, odnosno zaposlenog u ustanovi, ponižava, vređa ili telesno kažnjava učenika, zloupotrebljava položaj, ne izvršava zadatke…

Pravdajući svoju odluku da u Osnovnoj školi zaposli sina koji je prethodnih meseci bio u zatvoru, Nurković ističe da je sve u skladu sa propisima.

“Sve što sam uradio uradio sam po Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Pravilniku o sistematizaciji radnih mesta ustanove”, tvrdi Nurković.

Zakon o radu, međutim, predviđa da poslodavac može raskinuti ugovor o radu ako zaposleni zbog izdržavanja kazne zatvora mora biti odsutan sa rada duže od šest meseci, te ako mu je izrečena mera bezbednosti, vaspitna ili zaštitna mera u trajanju dužem od šest meseci i zbog toga mora da bude odsutan sa rada – danom početka primenjivanja te mere.

Nurković je 2. novembra 2015, ispred ugostiteljskog objekta “Dajmond” u centru Rožaja, pokušao da ubije Camića. U presudi piše da je Camiću naneo teške telesne povrede, kada je iz pištolja “astra”, kalibra 7,65 milimetara, ispalio tri metka, od kojih su dva Camića ranila u noge…

Iz Ministarstva prosvete kratko je saopšteno da su tražili “hitno izjašnjenje škole”.

“Uputićemo dopis upravi za inspekcijske poslove kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta prilikom angažmana kadra u toj ustanovi”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva.

Po dolasku na funkciju, ustupio sinu nastavničko mesto

Avdo Nurković je za direktora škole “25. maj“ imenovan 2015.

“Vijesti” su ranije pisale da je stariji Nurković odmah po dolasku na funkciju, na svoje mesto nastavnika maternjeg jezika doveo sina Armina.

Tada nam su iz Ministarstva saopštili da je Armin i ranije radio u školi, na određeno vreme.

“Armin Nurković je u JU OŠ ‘25. maj’ u Rožajama bio angažovan kao nastavnik crnogorskog jezika i književnosti u 2012/2013, 2013/2014, 2014/2015, kao i 2015/16. školskoj godini na određeno vreme, shodno zakonskoj proceduri koju sporvodi škola”, odgovoreno je “Vijestima”.


Vijesti.me /Foto:Vijesti-Jadranka Ćetković