Najveća borba u istoriji UFC-a završena je apsolutnim haosom. Veliki broj zapadnih kritičara urotilo se protiv Habiba Nurmagomedova, Muslimanskog borca iz Dagestana.

ŠTA SE ZAPRAVO DESILO?

Nakon što je Nurmagomedov prebio Mekgragora koji je u četvrtoj rundi bukvalno udavljen od strane dagrstanca, Konorov sparing partner Dillon Danis napao je Habibov tim, vređajući trenera i nazivajući ga “Muslimanskim pacovom”.

U tom trenutku sledi šok za publiku. Nurmagomedov preskače oktagon u parkur stilu i zadaje nekoliko udaraca Danisu.

Oporavljući se od “ground and pound” pozicije u kojoj se maločas našao, Konor ustaje i zadaje udarac članu Habibovog tima. Odmah nakon toga, on je doživeo strahovite batine u ringu od Habibovih klubskih prijatelja, koji su preskočili kavez i ušli da se obračunaju sa rasistom.

Oba borca su nakon incidenta izvedena iz zgrade uz pratnju policije, što je izazvalo čak i tuču navijača dva najveća UFC borca.

Na press konferenciji nakon meča, Habib Nurmagomedov se izvinio javnosti zbog njegovog ponašanja.

POZADINA PRIČE

U aprilu 2018. godine, Mekgregor je napao autobus UFC-a u kom se nalazio Habib Nurmagomedov. Irac je tom prilikom bacio velika metalna kolica kroz prozor autobusa, i tom prilikom povredio nekoliko boraca. Mekgregor se tada izvukao uz kaznu od pet dana društveno korisnog rada.

BORBA VEKA

Na press konferenciji uoči borbe Habiba i Mekgregora, irac je vređao Habiba na nacionalnoj osnovi. Vređao je religiju Islam i porodicu Nurmagomedova. Vređao je Habibovog oca zbog veze sa čečenskim liderom Kadirovim. Ponižavao je verska osećanja Nurmagomedova nudeći mu alkohol u javnosti.

Mekgregor je nastavio širenje islamofoabije nazivajući Habibovog trenera, Ali Abdelaziza, “Terorističim pacovom” i povezujući ga čak sa napadima 11. septembra na World Trade Center.

DVOSTRUKA PRAVILA UFC-A

Opravdavajući rasističko ponašanje Mekgragora, UFC ga je okarakterisao kao “velikog šoumena” i “šampiona”, poredeći ga sa velikim Muhamedom Alijem, dok su za Habiba rekli da je neko ko je “kompletno urušio očekivanja publike o ponašanju UFC šampiona”.

Atletska komisija u državi Nevadi, pokrenula je istragu o događajima nakon meča i utvrdili da će novčano kazniti Mekgregora, dok je Habibov pojas koji je osvojio doveden u pitanje, od strane UFC-a.


E.Ćorović /Foto: screenshot