BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik odlikovao je danas u Banjoj Luci deputata ruske Državne dume Pavela Sargejeviča Dorohina ordenom zastave RS-a sa srebrnim vencem.

Dorohin je šef Ruskog društvenog komiteta za zaštitu haškog osuđenika, ratnog zločinca Ratka Mladića, a ovih dana boravio je i u Beogradu kako bi promovisao knjigu o životu tog bivšeg komadanta Vojske RS-a, koji je u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Pavel Dorohin je bio u studiju kada se Mladić uključio telefonskim putem u program televizije sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji, zbog čega je reagovao i Mehanizam za krivične sudove.

“Dodik je u ime RS-a zahvalio Rusiji za podršku i razumevanje u sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, navodeći da rusko zalaganje na tom polju ne ugrožava nikoga u Bosni i Hercegovini”, saopšteno je iz kabineta entitetskog predsednika.

Kazao je i da se “Rusija pokazala kao veoma važan faktor očuvanja poštivanja međunarodnog prava, za razliku od nekih drugih zemalja, koje su Dejtonski sporazum devastirale i promenile nasiljem u prethodnim godinama”.

U saopštenju se dodaje da je Dodik zahvalio deputatu Dorohinu na čestitkama za izbor na funkciju srpskog člana Predsedništva u BiH.


indeksonline.rs /klix.ba /Foto:Srna