ZENICA – Bosna i Hercegovina se mora naoružavati ili će, ako bude slaba, biti lagan plen, smatra predsednik Stranke demokratske akcije i odlazeći predsednik Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

On je to rekao u Zenici na obeležavanju 26. godišnjice od osnivanja Sedme muslimanske brigade, i naveo da ovih dana svedoči jedinstvu Srba i Hrvata, ali i dodatnom razjedinjavanju Bošnjaka, objavio je radio Sarajevo na svom sajtu.

“Siromašni susedi, Srbija i Hrvatska, troše novac na skupo oružje. Vidite te raketne sisteme i avione po Srbiji i Hrvatskoj, a mi u svemu tome moramo držati balans. Ako budemo slabi, ako procene da smo slabi, bićemo im lagan plen”, kazao je u subotu Izetbegović i dodao da je BiH na pravom putu u vezi s naoružavanjem.

Prema njegovim rečima, šansa BiH je u namenskoj proizvodnji.

“Ovih dana završavamo pušku, uskoro ćemo krenuti s haubicama i dronovima, radimo sve vrste municije, višecevne bacače…Kada sam kazao da ćemo jačati namensku proizvodnju za komercijalne potrebe i tržište i za ne daj Bože odmah su se zabrinuli u Beogradu. Mladi Izetbegović se usudio da pretiti da će se braniti BiH”, rekao je Izetbegović.

On je pozvao na “jedinstvo patriota”, da se više ne bi ponovila 1992. godina.

“Srbi se ujedinjuju preko Beograda i crkve, Hrvati preko HNS-a, a samo Bošnjaci pričaju o dodatnom razjedinjavanju. Ja ih ponovo pozivam da to ne rade i da napravimo probosanski blok koji će sve ove sile držati pod kontrolom. Neka prestanu s unutarbošnjačkom prepirkom i svađom”, rekao je Izetbegović.

Kako se navodi, tokom govora jedne od zvanica zabeležen je incident jer je jedan od posetilaca negodovao zbog zvanica.

“Vidite li ko Vam sedi u prvim redovima? Sramota! Ja sam išao prvi na liniju, a danas imamo veliko ništa od svega toga”, vikao je s tribina ogorčeni muškarac, negodujući zbog prisustva onih, kako je kazao, “koji su krivi što su borci danas na marginama i bore se za svoja prava na ulici”.


Tanjug