Praštalu se sudilo za brojne ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Krajine, prvenstveno opština Sanski Most, Prijedor i Ključ

Mićo Praštalo (74) zvani Kudra iz sela Praštali kod Sanskog Mosta ubio se u svom selu udaljenom 25 km od Sanskog Mosta, potvrđeno je za Faktor u MUP-u USK.

Kako saznajemo, Policijskoj stanici u Sanskom Mostu juče oko 17 sati prijavljeno je da se na putu u mestu Lušci Palanka nalazi beživotno telo. Na teren su odmah izašli policajci, te su telo muškarca sa smrtonosnom prostrelnom ranom pronašli u parkiranom automobilu na lokalnom putu.

– Utvrđeno je da se radi o nasilnoj smrti, a dosadašnji tragovi na mestu događaja ukazuju na to da se radi o samoubistvu počinjenom iz vatrenog oružja. Uviđaj na mestu događaja je još uvek u toku – kazala je za Faktor Snežana Galić, potparol MUP-a USK.

Kantonalno tužilaštvo naredilo je obdukciju leša koja će biti obavljena danas. Praštalu se na Sudu BiH sudilo zbog zločina protiv čovečnosti počinjenih na području Krajine, prvenstveno opština Sanski Most, Prijedor i Ključ.

Državno tužilaštvo teretilo je Praštala da je u periodu od maja do septembra 1992. godine zločine počinio kao bivši komandant Šestog bataljona Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS) usmerenog protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području opštine Sanski Most i Ključ. U tim napadima su granatirani civilni objekti, stanovništvo ubijano, isterano iz svojih domova koji su pljačkani i paljeni, a istjerano civilno stanovništvo odvođeno na mesta gdje su skupljani i razdvajani, a potom zatvarani u formirane zatočeničke objekte u Sanskom Mostu i Ključu. Zarobljeni muškarci bili su izloženi fizičkim i psihičkom zlostavljanju, a zatim veliki broj njih je transportovan u logor “Manjača” na Manjači, ili poroteran na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

Praštala su dovodili u vezu sa zločinom u Briševu između Sanskog Mosta i Prijedora, mestu najvećeg zločina VRS-a nad Hrvatima u BiH. U samo dva dana, stradalo je 68 hrvatskih civila, selo je uništeno, porodične kuće spaljene, a imovina opljačkana. Stradale su cele porodice, a povratak stanovništva nikad nije zaživeo. Praštalo se teretio i za zločine počinjene na području sela Hrustovo, opština Sanski Most, kada je direktno naredio streljanje dva civila.

Tako je Praštalo, kako stoji u optužnici, učestvovao u progonu civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i verskoj osnovi, na način da je naredio, izvršio, te znao, a nije spriječio niti kaznio, ubistva, zatvaranja i druga teška oduzimanja fizičke slobode suprotna osnovnim pravilima međunarodnog prava.

Presuda Praštalu nije izrečena, postupak na Sudu BiH je bio u toku.


Faktor.ba