SARAJEVO – Apelaciono veće Suda BiH donelo je konačnu oslobađajuću presudu u obnovljenom postupku protiv ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića njegovog saborca Sabahudina Muhića za zločine počinjene nad srpskim civilima tokom proteklog rata.

Izricanju presude nisu prisustvovali član sudskog veća Dragomir Vukoje i postupajući tužilac Miroslav Janjić, a sudnicu su napustili članovi porodica srpskih žrtava.

Uoči izricanja presude, ispred Suda BiH okupilo se oko stotinu Orićevih pristalica koje su uzvikivale “Alahu ekber” i nosile ratne zastave tzv. Armije BiH, preneli su srajevski mediji.

Tužilaštvo BiH predložilo je 2. novembra Apelacionom veću Suda BiH, da Orić i Muhić budu kažnjeni u skladu sa odredbama Krivičnog zakona, jer smatra da su dokazali da su optuženi 1992. godine ubili trojicu Srba.

Optužnica tereti Orića i Muhića da su u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Apelaciono veće Suda BiH je 8. juna ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je danas oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću koji su se u ponovljenom postupku teretili za zločin nad ratnim zarobljenicima na području Srebrenice i Bratunca.

Ponovni postupak trajao je od 3. septembra do 9. novembra ove godine.

Na suđenju je ponovo saslušan zaštićeni svedok O-1 koji je promenio svoj iskaz u odnosu na izjavu iz 2014. godine. Advokati su bazirali svoju odbranu upravo na ovom delu kazavši kako je zaštićeni svedok menjao iskaze u bitnim delovima svaki put kada je saslušan.

Advokat Nasera Orića, Lejla Čović, je po izricanju presude kratko kazala da je odbrana i očekivala oslobađajuću presudu.

“Upravo su pobidile pravda i istina. Ovo je još jedan dokaz da je to bilo politički motivisano. Presuda je konačna”, kazala je po izricanju presude Bakira Hasečić, predstavnica Udruženja Žene – žrtve rata.

Izricanju presude prisustvovale su i porodice žrtava stradalih. Iz Tužilaštva BiH niko nije prisustvovao izricanju presude. Na parkingu ispred Suda BiH postavljen je i jedan transparent na kojem piše: “Sud BiH = Naser”, koji su postavile porodice srpskih žrtava, izražavajući negodovanje zbog oslobađajuće presude.

Orić je uhapšen 10. juna 2015. na granici Francuske i Švajcarske po zahtevu Srbije koja ga je sumnjičila za ratne zločine počinjene u selu Zalazje kod Srebrenice. Srbija i BiH su poslale zahtev za njegovo izručenje. Izručen je BiH nakon čega mu je Sud BiH odredio mere zabrane, a Orić se branio sa slobode.

Odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv Orića za ratne zločine u Srebrenici, s obzirom na to da mu je već suđeno za te zločine. Tribunal u Hagu je odbio zahtjev odbrane.

Haški tribunal je Orića 2008. pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.