BEOGRAD – Predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić ne isključuje mogućnost saradnje sa Rasimom Ljajićem za Bošnjački nacionalni savet, ali pod uslovima da ta koalicija bude zasnovana na principijelnim, a ne interesnim osnovama.

Upitan da li je u novonastalim okolnostima, kada formiranje Bošnjačkog nacionalnog veće zavisi od toga sa kim će u koaliciju ući nezavisna lista “Vaklat je”koju je podržao Rasim Ljajić – sa Sulejmanom Ugljaninom ili sa njim – Zukorlić precizira:

“Jedino insistiram, ukoliko druga strana bude spremna, da pravimo dogovor oko principa, oko onih ključnih programskih načela koji su vezani za interes Bošnjaka u Sandžaku i u Srbiju. U takvim okolnostima ja ne isključujem dogovor”, pojašnjava on.

Upitan šta zapravo njegovu politiku razlikuje od Ugljaninove i Ljajićeve Zukorlić kaže da je Uglanjinovu politiku vraćanje na kurs devedesetih, da je secesionistička, destruktivna, nacionalistička i da nije dobra ni za Bošnjake, ni za zemlju u kojoj živimo, a da Ljajić nema nacionalnu politiku za Bošnjake i Sandžak i da bi njegova stranka svela na nivo nevladine organizacije kada bi on izgubio vlast u Beogradu.

“Naša politika je politika pravde i pomirenja. Da na nepravdu ne treba odgovoriti nepravdom, već pravdom. Naš kurs je kurs pomirenja. Znam da to nije atraktivno, ali ta politika nema alternativu . Pomirenje unutar Bošnjaka nema aklternativu, pomirenje Srba i Bošnjaka nema alternativu “, kaže on.

Smatra da se Ugljanin održao u političkom životu zahvaljujući lokalnoj vlasti u sandžačkim opštinama, da ga treba skinuti sa “državne infuzije” i da će onda postati minoran i da neće moći da da talasa i širi destruktivne ideje.

“Na Ugljaninovo ponašanje ne treba odgovoriti silom, već politički. Treba mu isključitri dotok energije koju dobija iz lokalnih i drugih poluga vlasti, čak i nekih državnih poluga vlasti, tvrdi Zukorlić.

Podsća da Ugljanin u sandžačkim opštinama ima vlast zahvaljujući koalicijama sa SDPS-om, zatim SPS-om i SNS-om.

U tim opštinama, kako kaže, moguće je prekomponovanje vlasti ukoliko politika Srpske napredne stranke bude ono što se moglo čuti od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i nekih poslanika da Rasim Ljajić bira između Vlade Srbije i Ugljanina.Lider SPP- a je ukazao da se polovina problema rešava kroz investicije u ovom delu Srbije rešava, većim brojem radnih mesta i izgradnjom infrastrukture, a druga polovina dijalogom svih političkih aktera, te da zbog toga treba zaboraviti teške reči u predizbornoj kampanji i razne obračune.

“Ukoliko bude pametne politike iz Beograda i ukoliko ta pametna politika utiče na Ljajića da i on stavi ispred sebe interes Sandžaka i Bošnjaka ispred sopstvene političke i mržnje prema meni i mojoj političkoj organizaciji, mi ćemo ubrzati procese političkih promena”, naglasio je Zukorlić.

U protivnom doćićemo u situaciju, kako kaže, da će Sandžak graditi neko drugi a ne Srbija, da će pitanje Sandžaka rešvati neko drugi a ne Srbija i da se može doći u situaciju, kao što je pitanje Kosova, da se bira između većeg i manjeg gubitka.

Dodaje da je i ranije ukazivao na opasnost od Ugljaninovog “raspaljivanja atmosfere u Sandžaku i igranja nacionalnim emocijama”, kao i da ima mentore sa strane.

Ko su Ugljaninovi mentori Zukorlić nije želeo da govori, ali je rekao “da su važni regionalni i međunarodni faktori zainteresovani za političke procese u Sandžaku.

“Sandžačko pitanje je otvoreno i samo je pitanje da li će u rešavanju sandžačkog pitanju Srbija imati bele ili crne figure i prva povlačiti poteze”, naglasio je on.

Na pitanje da li Ugljanin ima mentore u Prištini i Albaniji, kao što piše mediji, Zukorlić kaže da ne isključuje takvu mogućnost, ali da su pravi mentori mnogo jači od Prištine i Albanije.

“Priština i Albanija mogu biti protočni bojler u uigravanju postupaka, ali mislim da su snažniji, važniji, značajniji faktori zainteresovani za Balkan, za Sandžak kao čvorište Balkana”, naglasio je on.