Novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti, koji treba da bude usvojen do kraja godine, zdravstvenim radnicima koji rade u državnim ustanovama biće omogućen dopunski rad u matičnoj kući u popodnevnim satima.

Prema pisanju „Politike“, to zapravo znači da će pacijenti od naredne godine moći da idu na preglede u državne ustanove i domove zdravlja kod lekara koji bude odlučio da radi dopunski van svoje smene i da te usluge plate.

Kako je „Politici“ potvrđeno u Ministarstvu zdravlja, lekari i sestre moći će da odluče da trećinu radnog vremena rade dopunski u sopstvenoj državnoj ustanovi, a upravni odbori bolnica odlučivaće o cenovniku pregleda za građane.

Ko bude želeo da radi na ovaj način, moraće da potpiše aneks ugovora o radu sa matičnom zdravstvenom ustanovom, u kojem će biti definisan njihov angažman van radnog vremena.

Po usvojenim cenovnicima, zainteresovani građani će plaćati preglede ako žele da dođu popodne kod određenog doktora.

„To će biti omogućeno za sve usluge, osim za one za koje postoje liste čekanja. Usvajanjem ovog zakona želimo da omogućimo zdravstvenim radnicima da ostanu u svojoj zemlji i da imaju mogućnost da dodatno zarade obavljajući svoj posao, a da se ne izlažu dodatnim naporima i da rade po nekoliko poslova u privatnim ustanovama“, ističu u Ministarstvu zdravlja.

Cene pregleda biće konkurentne i niže nego kod privatnika, napominju u ministarstvu, a značajno je što će se za sve usluge plaćati porezi i doprinosi.

Jedan od modela kako će se raditi je da 50 odsto novca od plaćenih pregleda dobija zdravstvena ustanova u kojoj se oni obavljaju, a preostalih 50 odsto ide na amortizaciju uređaja i honorare za lekare i sestre koji će tu raditi dopunski, piše Politika.

Nebojša Vacić, predsednik Nacionalne asocijacije Udruženja zdravstvenih radnika Srbije, smatra, piše „Politika“, da je uvođenje dopunskog rada u državne ustanove dobra ideja, jer su medicinari nezadovoljni platama, pa će moći dodatno da zarade.

Radica Ilić, predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije, naglašava da oni nisu imali uvid u nacrt novog zakona i da su samo nezvanično čuli da se priprema usvajanje ovog propisa, ali da u načelu to podržavaju.

Ima i onih koji ovo ne podržavaju. Profesor dr Višeslav Hadži-Tanović, predsednik Udruženja privatnih lekara Srbije, smatra da privatni pregled u državnoj ustanovi neće doneti ništa dobro, da je tako nešto već viđeno, ali da će pacijenti odlučivati da li je to njima potrebno.

Smatra, i da će se ovim podići samo nivo korupcije, a pitanje je i kako će lekar da radi kvalitetno tokom celog dana. Dodaje i da bi bilo bolje da se izjednači državna i privatna praksa, i da osiguranje plaća uslugu bilo gde da se ona obavi.


Politika