BEOGRAD – Ministar trgovine Rasim Ljajić očekuje da se na sastanku Stalnog odbora za sprovođenje i pridruživanje takozvane Republike Kosovo EU 17. decembra,jasno kaže da mere Prištine o taksama nisu samo diskriminatorske, već da treba da budu povučene.

Ljajić je rekao da će na tom sastanku biti razmatrano kako se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sprovodi i implementira.

On je ukazao da su predstavnici Evropske komisije rekli da su mere Prištine protivne Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Svetskoj trgovinskoj organizaciji, CEFTA…

„Juče smo imali sasatanak sa predstavnicima BiH, oni su takođe pogođeni i ono sto mi očekujemo, a 17. decembra biće sastanak koji će ujedno biti prilika da se jasno kaže da te mere nisu samo diskriminatorske već da treba da se povuku“, rekao je ministar za TV Pink.

Lajić je istakao da je dosta bilo apela i da EU jedina ima mehanizme, ne samo da vrši pritisak, već i da zapreti ili prekidom, suspenzijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ili drugim aktima.

„Ovo je prilika jer će se na jednom mestu naći predstavnici Prištine i članice EU, i ako se to ne reši, ovo će biti presedan koji će i drugima postati model“, rekao je Ljajić.

Kako je dodao, reč je o grubom kršenju elementranih ljudskih prava i sloboda, ugrožavanje slobode kretanja, prava na lečenje…

„Osim izjava, osude gotovo svakodnevne i sa različitih strana, nema dileme da se radi se o diskriminatorskim merama i svojevrsnom presedanu, da nikad na ovaj način nijedna strabna nije uvodila drugoj ovakve mere. Ovo nisu takse, ovo je zabrana trgovine“, rekao je Ljajić.

Govoreći o protestima Srba na KiM, ministar je rekao da je važno da ostanu mirni i da bi najveća opasnost bile kontramere. „Ovde nema dve strane, već jedna koja krši sporazume i druga koja je žrtva“, istakao je Ljajić.