BEOGRAD – Ukidanje taksi na srpsku robu je neupitno, smatraju sagovornici Tanjuga, uvereni da će američke pretnja sankcijama Prištini ukoliko ne povuće takse na srpsku i robu iz BiH, uroditi plodom i to uskoro, jer Priština samo sluša Vasington, koji je, kako je danas izjavio i predsednik Aleksandar Vučić izneo vrlo oštar stav prema Prištini.

Savet za nacionalnu bezbednost SAD i Stejt department doneli su dokument u osam tačaka u kojem se od prišinske vlade zahteva da odmah ukine stopostotno nametnute takse na proizvode iz Srbije ili će u suprotnom Priština biti sankcionisana uskraćivanjem podrške Kosovskim bezbednosnim snagama.

Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić zato očekuje da takse uskoro budu ukinute, ali ukazuje i da u ovom slučaju treba biti oprezan, s obzirom “sa kakvom sve to mukom to ide.

“SAD su stavile do znanja da će, ako ne uspe proces dogovaranja, biti kriva Priština. To je dosta dobra pozicija za Srbiju, izmenjena i mislim vrlo realna”, rekao je Miletić za Tanjug.

Ištiče da je osam tačaka dokumenta pokazatelj onoga što se moglo naslutiti – da vrh SAD želi promene u regionu i partnerstvo sa Srbijom.

“Sada vidimo da je došlo do situacije da oni prete sankcijama, što je kranja mera prema nepoštovanju SAD kada su u pitanju Albanci sa KiM”, kaže Miletić.

Dodaje da je upravo ovakvu reakciju Srbija čekala od kako su tarife uvedene.

Takva reakcija se očekivala i od EU, kaže on, a ne samo deklarativno reagovanje na grubo kršenje međunarodnog prava i sporazuma.

I asistent na Fakultetu politickih nauka Stefan Surlić smatra da će Priština morati da ukine takse, ukoliko međunarodna zajednica, a pre svega SAD, zaista žele da sporazum bude postinut ove godine.

On je Tanjugu rekao da bi takva odluka bila obrazložena kao privremena, kako bi se otvorio put ka finalnom dogovoru i bila bi rezultat odlučujućeg međunarodnog pritiska.

“Ako se ovakva situacija nastavi i ne dođe do ukidanja taksi, sledi izolacija koja se već manifestuje i moguće sankcije, a to je daleko od cilja koji su vlasti u Prištini sebizacrtale”, smatra Surlić.

Premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj na upozorenje SAD odgovorio da će Priština ukinuti takse nakon što dobije međunarodne garancije da će finalni sporazum sa Beogradom rezultirati uzajamnim priznanjem, što Miletć smatra očekivanom reakcijom.

“Priština ne želi da popusti, ali da će na kraju, ipak, ukinuti takse”, ukazuje on i skreće pažnju na to da SAD imaju brojne instrumente za pritisak na Prištinu, a jedna od onjih je i navedena – odustajanje od podrške Kosovskim bezbednosnim snagama KBS.

Prema njegovim rečima, SAD će prvo otkazati vojnu podršku, povući će vojne efektive, a izvršiće i dodatni pritisak da zločinci, koji su danas političari na KiM, budu uhapseni i procesuriani pred Sudom za ratne zločine OVK.

“Očekujem i veće razumevanje za nacionalne interese Srbije i to je već dovoljno. Nadam se da bi to donelo dobro i regionu, jer Srbija sve vreme govori o miru, razvoju, potrebi za razumevanjem, a ne o potrebi dodatnih konflikata i dodatno uslovljavanja”, istakao je Miletić.

U međuvremenu, “Al Džazira Balkans” je, pozivajući se na izvore u Stejt departmentu, objavila da Haradinaj upravo zbog taksi nije dobio američku vizu, pa tako neće moći da učestvuje na konferenciji o Balkanu početkom februara u SAD.