BEOGRAD – U Srbiji je više od 30 migranata u 2018. godini dobilo radnu dozvolu i zaposlilo se uz pomoć Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC), a Abdulah iz Avganstana otvorio agenciju za pružanje prevodilačkih usluga i tako postao prvi migrant preduzetnik u našoj zemlji.

Četrdesetogodišnji Abdulah u Srbiji živi skoro tri godine, a azil u našoj zemlji dobio je krajem prošle godine. Da se okuša kao samostalni preduzetnik odlučio je da bi, kako kaže, pomogao izbeglicama, ali i nevladinim organizacijama i svim drugim institucijama koje se u Srbiji bave migrantima, izbeglicama i azilantima.

”Kada sam pre tri godine došao u Srbiju, bilo je teško naći prevodioca za pašto i urdu jezike, zato sam odlučio da pomognem drugima, ali i da radim nešto da preživim”, ispričao je za Tanjug preduzetnik koji nije želeo da stane pred kameru strahujući za bezbednost svoje porodice u Avganistanu koja bi mogla da bude izložena osveti talibana od kojih je i sam pobegao.

Abdulah kaže da se na putu da postane preduzetnik suočavao sa nizom poteškoća, ali da je uspeo da ih reši uz podršku APC koji mu je, takođe, pomogao da dobije i ličnu kartu, pravo na rad i azil.

”Recimo, u banci nisu želeli da otvore račun jer imam običnu, a ne čipovanu ličnu kartu, pa su tražili pasoš… Naporno smo radili i na kraju smo uspeli”, kaže Abdulah koji govori sedam jezika – paštunski, koji mu je maternji jezik, farsi (persijski), urdu, azerbejdžanski, ruski, švedski, engleski.

”Neke sam naučio u školi, druge dok sam putovao. Kada savladam srpski, biće ih osam. Ja vas sve razumem, ali mi je teško da govorim”, navodi Abdulah.

Tanjug/Pixabay