BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras u Vašingtonu, gde je učestvovao na konferenciji Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države, da je Srbija spremna da pruži “veoma aktivan doprinos” borbi protiv terorizma.

“Uspeh borbe protiv terorizma zavisiće od saradnje država – bezbednosnih struktura, policija, bezbednosnih službi i Srbija je spremna da tome da veoma aktivan doprinos”, rekao je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je kazao da je Srbija medju prvim zemljama pristupila Globalnoj koaliciji, da je aktivno pomagala vladi Iraka u borbi protiv Islamske države i da će nastaviti sa tom podrškom, pošto smatra da je reč o “jednom velikom zlu”.

On je naveo da Srbija pripada regionu u kojem su strani borci bili prisutni još devedesetih godina i ocenio da medjunarodna zajednica “nije na vreme prepoznala da je to, na neki način, baza za regrutovanje terorista koji će biti upotrebljeni širom sveta”.

“Upozoravamo da postoje veliki problemi, pogotovo kada je reč o regrutovanju stranih boraca iz našeg regiona”, dodao je šef srpske diplomatije.

On je kazao da je na teritoriji Kosova, kada se u obzir uzme broj stanovnika, procentualno bilo najviše učesnika ratova koji su bili u redovima Islamske države.

“Upravo je velika opasnost da će se oni vratiti u naš region i da će se teroristička dejstva preneti i na naš region. Imajući sve to u vidu, mi ćemo nastaviti sa svojim aktivnim učešćem u Globalnoj koaliciji za borbu protiv Islamske države”, naveo je Dačić.


Beta/Foto:Tanjug