BEOGRAD – Najpoznatiji rege sastav na našim prostorima “Del Arno bend” održaće u subotu, 9. februara, koncert u beogradskom Domu omladine na kojem će svirati pesme sa novog, nedavno objavljenog albuma “Ako znaš šta radiš”.

“Del Arno bend” zauzima kultni status u na prostoru nkadašnje Jugoslavije nešto više od tri decenije.

Različite ideološke, ekonomske, administrativne i estetske promene u zemlji u kojoj žive i stvaraju nisu ih pokolebale da odustanu od svog prepoznatljivog izraza.

Nakon pauze od 13 godina poštovaoci rege zvuka imaju priliku da uživaju u 10 novih pesama “Del Arno benda” čiji su članovi na nastajanje novog albuma utrošili dve godine.

Jovan Matić lider “Del Arno benda” za Tanjug kaže da su fanovi grupe najstrpljiviji na svetu.

“Čekali su novi album 13 godina i mi smo odlučili da im predstavimno nove pesme na koncertu u beogradskom Domu omladine. To nije uobičajna praksa jer smo pre samo dve nedelje izdali novi album, ali to je naš način da se zahvalimo publici na strpljenju. Naravno sviraćemo i sve ono što ljudi vole i znaju iz našeg opusa” kazao je Matić.

Prema njegovim rečima “Del Arno bend” je dramatično promenio proceduru pravljenja muzike.

“Nakon kompleksne višeslojnosti koja je obeležila naš prethodni album “Vreme vode” vratili smo se organskom i zanatskom pravljenju muzike. Zabeležili smo jednu energiju, jednog trenutka i veći deo pesama je sniman na 3, 4 sad….Nije bilo preteranih ukrašavanja”, naveo je Matić i dodao da je bend sebi dopustio prvi put u 33 godine postojanja da napravi posvetu prethodnici rege muzike.

“Imamo singl sa novog albuma “Stari lek” koji je u ska ritmu, a sa pesmom “Voz za sreću” napravili smo posvetu karipskim ritmovima. Na taj način smo želeli da odamo priznanje muzičkim žanrovima iz kojih je rege proizišao. Imam utisak da će svako ko presluša naš novi album znati do prve da je reč o zvuku “Del Arno benda” ali “Del arno benda” koji nije nikada zvučao slično”, rekao je Matić.

Sve izazove i promene u prostoru u kojem je bend živeo i delovao u protekle tri decenije, Matić opisuje kao trčanje trke pod neregularnim uslovima.

“U Srbiji skoro da nema prozor za autore koji ne pripadaju turbo-folk miljeu sto predstavlja veliki problem. Estetika i etika u porukama koje šalje turbo-folk katarstofalno se odražava na generacije koje žive u čelom regionu. Svaki dan smo u prilici da to vidimo na ulicama gradaova u regionu. Opstati u tim okolnostima nije bilo mnogo komplikovano, ako čovek zna koju cenu mora da plati zbog toga. Nama uspeh ne bi značio ništa kada bi ja sad kosu ofarbao u ružičsto i ugradio silikone. Nama je nuspeh da muzikom komuniciramo sa publikom”, kazao je Matić.

Odanost publike grupi objašnjava čestitom porukom koju “Del Arno bend” šalje ljudima koji dolaze na njihove koncerte i slušaju njihovu muziku.

“Mi smo uz još neke bendove svetionik normalnosti na muzičkoj sceni Srbije. Publika zna da smo iz ovog grada i ove zemlje uvek slali poruke empšatije i razumevanja kada je samo mržnja bila model komunikacije u celom regionu. Mi smo bend za sve generacije jer na našim koncertima ima i dece i penzionera…”, kazao je Matić.


Tanjug