KOSOVSKA MITROVICA – “Da li će vlada pasti ili će se podići, ne znam to, ali se ja neću pridružiti nikome ko vodi Kosovo u pravcu podele“, kaže kosovski premijer Ramuš Haradinaj. Na pres konferenciji nakon sednice vlade, on je još jednom poručio da takse ostaju, a da je pitanje Trepče rešeno i da se o njemu neće pregovarati u Briselu.

Ramuš Haradinaj je kazao da on ne želi da živi sa gorkim ukusom u ustima po pitanju finalnog sporazuma sa Srbijom i svojim koalicionim partnerima poručio da mogu da idu kuda god žele, ali da on svoj put zna.

„Neću se pridružiti nikome koji će voditi Kosovo u pravcu podele i promene granica i teritorija. Ja sam to jasno objasnio. Ko god hoće neka ide gde god želi, ali ja znam da neću biti sa njima, ko god da je. Bilo da su oni unutrašnji ili spoljni partneri. Ko god šalje moju zemlju u pravcu pomeranja teritorije, ja ću biti izvan toga. To treba da razumeju svi, gde god da su“, kazao je Haradinaj.

Poručio je i da „na Kosovu neće biti Dodikove Republike Srpske“.

„Kosovo nije Bosna i neće biti još jedne Dodikove Republike na Kosovu. Mini Rusija na Kosovu neće nastati. Na Kosovu žive Albanci, Srbi i oni će svi biti poštovani“, dodajući da će se u skladu sa mišljenjem Ustavnog suda formirati Asocijacija opština sa srpskom većinom.

„Mi ćemo to poštovati prava Srba na Kosovu, nismo protiv Srba na Kosovu“, kazao je Haradinaj.

Haradinaj je naglasio da po pitanju nastavka dijaloga u koaliciji nema razmimoilaženja, ali što se taksi tiče, on ne menja stav.

„I ja i gospodin Veselji smo za dijalog, ali trenutno imamo drugačije položaje ili pozicije ali cilj nam je dijalog da se nastavi ali da se brani nacionalni interes Kosova. Odluka o taksama stoji do priznanja i to se zna i ne treba sumnjati u to“.

Trepča je na Kosovu

Po pitanju Trepče, nema pregovora, ponavlja kosovski premijer.

“Trepča je na Kosovu i pod jurisdikcijom Kosova, statut proizilazi iz Zakona i bez je presedana da neko komentariše neku takvu odluku o imovinu Kosova koja je izglasana sa 2/3 glasova. Oni ne znaju više od svoje odgovornosti. Uključivanje ove teme u dijalog je poziv na destabilizaciju i vodi u pravcu destabilizacije. Meni je drago da smo tu brigu skinuli Briselu“, kazao je Haradinaj.

Kosovski premijer je prokomentarisao i nedavne „pretnje ratom“ od strane gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija. Kazao je da on često ima takve izjave i da ume da pretera.

“Ja ne vidim tendencije za destabilizaciju na severu, ni od strane nas na Kosovu, odnosno ni od Albanaca sa juga ni od Srba sa severa. Jedinu opasnost koju vidim za destabilizaciju su planovi za trgovinu teritorijama i granicama i to je opasnost. Upućujem apel da se suzdržavaju svi da o tome ne govore. Mislim da su i gospodin Bahtiri i gospodin Rakić zainteresovani da se normalan život nastavi, kako na severu tako i na jugu Mitrovice”.

Govoreći o imenovanju Sulejmana Seljimija, čoveka koji je bio optužen za ratne zločine, na mesto zamenika ministra, Haradinaj je kazao da je on odslužio svoje i da ništa više ne duguje pravdi.


Radio Kontakt plus