BEOGRAD – Zastarele termoelektrane na ugalj u zemljama Zapadnog Balkana predstavljaju zdravstveno i ekonomsko opterećenje za celu Evropu, zaključak je novog izveštaja koji su predstavile organizacije Alijansa za zdravlje i životnu sredinu, Sandbag, Evropska mreža za klimatsku akciju, Mreža za nadzor javnih finansijskih institucija u Centralnoj i Istočnoj Evropi i Evropa bez uglja. Pri tome vecinu zdravstvenih posledica i troškova podnose gradani Evropske unije, navodi se u izveštaju.

Nova analiza zasnovana je na usaglašenoj metodologiji Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i Evropske komisije. Ona pokazuje da svake godine zagađenje vazduha iz elektrana na ugalj na Zapadnom Balkanu dovodi do 3.900 preuranjenih smrti, 8.500 slučajeva bronhitisa kod dece, kao i do drugih hroničnih oboljenja, čime se u Evropi prouzrokuje do 11,53 milijarde evra ukupnih zdravstvenih troškova, piše Balkangreenenergynews, a prenosi B92.

Stare, neefikasne i tehnološki nezadovoljavajuće termoelektrane Zapadnog Balkana svake godine emituju neverovatne količine zagađujucih materija u vazduh, navode te organizacije u zajedničkom saopštenju.

Samo u 2016. godini 16 termoelektrana na Zapadnom Balkanu sa ukupno 8 GW emitovalo je više zagađenja sumpor-dioksidom nego sve evropske termoelektrane na ugalj (250 sa ukupno 156 GW), kao i pođednako zabrinjavajuće nivoe čestica (PM2.5 i PM10) i azotnih oksida, navodi se u sažetku izveštaja.

Tanjug/Foto:Pixabay