NOVI PAZAR – Bošnjački narod već godinama se zabrinuto pita: zašto smo ovoliko međusobno zavađeni i podeljeni?

Ovo pitanje redovno prati i potpitanje: da li će ovo ikada prestati i postoji li način i ikakva mogućnost da se naše političke stranke, ako ne pomire, onda bar približe u nekim osnovnim i elementarnim stavovima koji su od sudbinskog i krucijalnog značaja za naš narod i za sandžačku regiju?

Kada bi narod odlučivao, do pomirenja ili bar približavanja bi odavno došlo. Ali nažalost narod je samo objekat, a vodeći politički akteri su kreatori i realizatori svih političkih situacija i stanja kroz koje smo prošli u proteklih 28 godina.

Na političku podeljenost se nadovezala i podela u Islamskoj zajednici, što nas je sve skupa dovelo do stanja političke, nacionalne i verske agonije i beznađa.

Ko stoji iza krilatice „neka bude borba neprestana“ i sintagme „zavadi, pa vladaj“.
Naravno Beograd, odnosno aktuelni vladajući režimi koji se aktivno i neprestano mešaju u politički život manjinskih naroda, pokušavajući da sve političke procese stave pod svoju kontrolu i da ih kontinuirano usmeravaju u korist vlastitih interesa.

Bošnjački narod je već duže vreme žrtva zlonamernog uplitanja vladajućih beogradskih režima, koji nastoje da celokupnu pozitivnu energiju našeg naroda i svo presudno vreme potrošimo u međusobnim sukobima, omalovažavanjima i hroničnom i nezlečivom rotluku.

Politički zavađen i podeljen narod je u stanju akcione paralize i invaliditeta, bez mogućnosti da realizuje bilo kakav nacionalni projekat koji bi rešio ili bar poboljšao status takvog naroda. I dok se mi svađamo i međusobno gložimo, nadgornjavamo i razaramo, vremenski vozovi neumitno prolaze, a Sandžak i sandžački Bošnjaci ostaju na brisanom prostoru bez ikakvih čvršćih stubova na koje bi se oslanjala budućnost naših potomaka. Što je još gore: zbog ekonomskog beznađa Sandžak se sukcesivno demografski prazni i ostaje bez biološki najproduktivnijeg dela stanovništva.

Ovo su poslednje godine i naše poslednje šanse da nešto učinimo za svoj narod. Ako i njih poharčimo u svađi i rotluku, popravnog ispita neće biti.

Vreme će nas pregaziti i izbrisati sa istorijske mape. Ostaće samo bleda uspomena na jedan narod koji je sebe i svoju zadnju istorijsku priliku potraćio na jalove i tragične međusobne podele i svađe, dok su drugi gradili svoju sigurnu budućnost.

Neambiciozni i kratkovidi narodi pogrešno potroše svoju sadašnjost i nepovratno ostanu bez onog što se naziva budućnost.


Esad Rahić, predsednik Društva istoričara Sandžaka/Foto:Medija centar


Tekst izvorno pisan na bosanskom jeziku