PRIŠTINA – Kosovski predsednik Hašim Tači demantovao je navode medija da je tokom nedavnog odmora, kada je spekulisano da u tajnosti „potpisuje sporazum sa Srbijom“, zapravo tajno svedočio u Hagu. Navode beogradskih „Novosti“ ocenio je kao „klevetanje Kosova“.

taci-demantovao-navode-da-ga-je-ispitao-specijalni-sud Foto: SonDakika.com
Pre više nedelja, prištinski mediji pisali su o tome da se Hašim Tači više dana nije pojavio u javnosti zato što u tajnosti „potpisuje sporazum sa Srbijom“. Pozivajući se na navode diplomatskih izvora da je zapravo „tajno svedočio u Hagu“, dnevni list „Danas“ uputio je pitanje portparolu Specijalnog tužilaštva za ratne zločine na Kosovu, Kristoferu Benetu, međutim, kako navode, tužilaštvo je „izbeglo da odgovori na ove navode“.

Kosovski mediji, međutim, preneli su da su ove dnevne novine zapravo iz diplomatskih izvora saznale da je „Hašim Tači ispitan od strane Specijalnog suda“, što je Tači ubrzo i demantovao.

„Danas“ ujedno navodi da su bili uskraćeni za komentar na upozorenja pojedinih američkih sudija da se SAD „lome“ između podrške radu Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu i „političkog kapitala uloženog u Tačija“, koji se u izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija pominje kao „najopasniji od kriminalnih bosova OVK“.

Tači je ujedno izrazio spremnost da odgovori na poziv ovog suda ako bi on pristigao na njegovu adresu.

Takve vesti objavljene, kako se navodi u njegovoj Fejsbuk objavi, u beogradskim „Novostima“, zasnovane na diplomatskim izvorima, nazvao je „klevetanjem“ Kosova.

Tokom ovog odmora, Tači se neformalno sastao sa premijerom Albanije, Edijem Ramom.

Proces osnivanja suda usledio je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK, među kojima, kako se u javnosti spekulisalo i Hašima Tačija, doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viliamsona. Ipak, Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija „u potpunosti poklapaju.“ Ovaj tim je takođe došao do „neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK“.

U toku je ispitivanje više pripadnika OVK iz komandnog lanca iako još uvek bez zvanične potvrde da li se radi o optuženim ili davanju iskaza u svojstvu svedoka.


indeksonline/Radio Kontakt plus