TUZLA – Tlo oko jezera Šićki Brod uskoro bi moglo da postane mesto ekološke katastrofe zbog profita.

Naime, Izmenama i dopunama Prostornog plana Tuzlanskog kantona koje su u fazi nacrta i javne rasprave, predviđeno je da Termoelektrana “Tuzla” na površini od 54,85 hektara prostora površinskog kopa Šićki Brod planira odlaganje produkata sagorevanja i odsumporavanja, odnosno šljake i pepela, prenosi sajt B92 pozivajući se na Al Džaziru.

Jezero Šićki Brod kod Tuzle, akumulaciono je jezero nastalo kao posledica kopanja uglja na istoimenom površinskom kopu u periodu od 1971. do 1987. godine.

Dno jezera je u obliku levka i na najdubljoj tački je duboko oko 35 metara.

Nakon napuštanja kopa, voda iz podzemnih izvora je postepeno punila taj levak i za par godina se formiralo jezero koje i danas postoji na istom nivou.

Napaja ga nekoliko podvodnih izvora zbog čega je i napravljen prelivni kanal kroz koji jezero preliva u Mramorski potok.

Dugo je 800 metara u najdužem delu, a u najširem delu široko 400 metara.

“Ovo jezero je neprocenjive vrednosti za širu zajednicu, ali i za BiH zbog kvaliteta vode i ne male akumulacije vode koja je po analizama Rudarskog instituta iz Tuzle izmedu I i II klase vode. Ono što je veoma važno napomenuti jeste da oko jezera postoje izvori pitke vode koju svakodnevno građani celog kantona koriste. Sve te vode su izuzetno kvalitetne”, rekao je Senad Isaković iz Udruženja “Eko-sport” iz Šićkog Broda.

Još od 2001. godine lokalne zajednice su jasno dale do znanja Elektroprivredi, kantonalnim i federalnim vlastima da neće dozvoliti da se u “njihovom dvorištu” odlaže šljaka.

“Nažalost, kantonalnom ministarstvu koje vodi postupak Izmena i dopuna Prostornog plana TK, očito je najveći prioritet ugoditi prohtevima Elektroprivrede, dok su mišljenje i zahtevi nekoliko hiljada stanovnika tog područja, predstavnika vlasti opšine Lukavac i Grada Tuzla za njih irelevantni”, tvrdi Denis Žiško, koordinator programa energije i klimatske promene pri Centru za ekologiju i energiju iz Tuzle.