Predstavnici Nacionalnog kontakt centara za bezbednost dece na internetu održali su danas predavanja u OŠ Jovan Jovanović Zmaj kako pametno koristiti društvene mreže. Cilj je da se podigne svest dece, roditelja i nastavnika o rizicima korišćenja digitalnih tehnologija.

U OŠ “Jovan Jovanović – Zmaj” danas su održana tri predavanja, o bezbednosti dece na internetu. Putem interaktivne prezentacije i na način, koji je prilagođen učenicima predavači su predstavili koje su to opasnosti koje vrebaju, a kojima su deca svakodnevno izložena na društvenim mrežama. Edukatori na ovom predavanju kažu da je prevencija najbolja zaštita dece.

“Deca uglavnom misled a su bezbedni zato što ih deli ekran od opasnosti i da su sigurnija nego na ulici, a zapravo nije tako. Mi decu učimo kako da pametno koriste internet, ipak je ovo 21 vek, vreme digatalizacije I savremenih tehnologija, tako da bez toga ne možemo, pa je važno naučiti decu kako da se snađu u neprijatnim situacijama”, kazala je ispred ovog centra Ivana Milošević.

Miloševićeva kaže da je zaštita naloga na društvenim mrežama veoma značajna.

“Najbitnije je reagovati pametno od samog formiranja naloga na društvenim mrežama. Nalog treba biti zaključan, zaštićen, lozinke dobre, koje se dele samo za roditeljima. Sadržaj koji nas uznemiri, a slučajno smo došli do njega, možemo da prijavimo i o tome ćemo danas učiti decu. Bitno je samo sačuvati link uzmenirijućeg sadržaja ili neprikladnu prepisku”, dodala je Miloševićeva.

Predavanja o bezbednosti dece na internetu održavaju se drugi put u Novom Pazaru.

RtvNP