SIDNEJ – Porodica Australijanca koji je u petak uhapšen posle napada na dve džamije na Novom Zelandu gde je ubijeno 50 osoba, izjavila je da je srkhana njegovim delom, prenela je australijska televizija.

“Svi smo zapanjeni i ne znamo šta da mislimo. Teško je priznati da je neko iz naše porodice uradio tako nešto. Svi smo skrhani, slomljeni”, rekla je danas baka Brentona Taranta, Meri Fidžerald za televiziju Čenel 9 (Channel).

Tarant, koji je odrastao u australijskom gradiću Grafton, bio je impresioniran neofašističkom ideologijom tokom putovanja po Evropi.

“Mislim da se promenio kada je počeo da putuje po inostranstvu”, rekla je ona i dodala da je Tarant u mladosti dosta voleo video igrice.

Australijanac je počeo da putuje posle očeve smrti pre nekoliko godina i poslednjih godina je živeo u novozelandskom gradu Danidinu na jugu.

Tarantova majka i sestra dobile su policijsku pratnju iz bezbednosnih razloga, rekla je baka.

Tarant (28) priveden je oko pola sata posle početka napada, a juče je izveden pred sud koji je podigao optužnicu protiv njega i odredio ostanak u pritvoru. Naredno saslušanje je zakazano za 5. april.

Beta-AFP