BEOGRAD – Minisar prosvete Srbije Mladen Šarčević poslao je novo obaveštenje svim direktorima osnovih i srednjih škola u Srbiji, piše Blic.

Naime, ministar u tom dopisu preporučuje da nastavu izgubljenu zbog produženog zimskog raspusta škole ne nadoknađuju subotom, već tokom radne nedelje, što je suprotno njegovoj prvobitnoj preporuci.

Do nove odluke došlo je, kako se navodi u dopisu ministra, zbog žalbi velikog broja roditelja na radne subote.

„Uz svo uvažavanje autonomije ustanova obrazovanja i vaspitanja, iako su škole napravile sopstvene planove nadoknade, obraćam vam se posle sumiranja izveštaja rukovodilaca Školskih uprava, iz kojih se vidi da se veliki broj roditelja obraća Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i školskim upravama, zahtevom da se nadoknada propuštenog rada, usled produžetka raspusta zbog epidemije gripa, ne organizuje subotom“, navodi se u poslednjem dopisu ministra.

Kako dalje piše, „kako se najveći broj ranije planiranih aktivnosti, kao što su takmičenja i smotre, ispiti, pripreme za završrni ispit za učenike osmog razreda osnovne škole, odnosno mature za učenike završnih razreda srednjih škola, kao i druge vannastavne aktivnosti, realizuju subotom, molim vas da nadoknadu propuštenog rada realizujete u toku radne nedelje, odnosno od ponedeljka do petka“.

Podseća se da je februarski zimski raspust, prema školskom kalendaru, trebalo da traje dve nedelje i da se završi 18. februara, ali je na predlog ministra zdravlja Zlatibora Lončara, produžen do 25, zbog zahuktale epidemije gripa u Srbiji.

Iako je Ministarstvo prosvete tada dalo mogućnost direktorima osnovnih i srednjih škola da osmisle modele po kojima će njihovi učenici nadoknaditi propušteno, ostalo je da svaku takvu odluku aminuju i nadležni kako ne bi došlo do toga da deca sede u klupama po osam, devet časova dnevno.

Međutim, sada će upravo to i dogoditi, a direktori će morati ponovo da prave novu organizaciju nadoknade.