BEOGRAD – Učesnici memorijalne šetnje u znak sećanja na premijera Zorana Djindjića stigli su nešto posle 19 časova do Vlade Srbije, ali nisu pušteni da udju u dvorište zgrade i zapale sveće na mestu na kojem je ubijen pre 16. godina.”Došli smo da odamo počast prvom demokratski izabranom premijeru, ali oni ne žele da nas puste unutra da zapalimo sveće i ostavimo cveće na mestu gde je bio pogodjen”, kazao je okupljenim gradjanima jedan od organizatora Miodrag Simović.

On je rekao da je Djindjić imao viziju društva koja se nije ostvarila i da je prošlo više od decenije od njegovog ubistva, a da se ništa nije promenilo.

“Mi nedeljama šetamo u pokušaju da nešto promenimo, ali ovaj put ne smemo stati, jer pitanje je da li ćemo imati i treću šansu da nešto promenimo”, kazao je Simović.

Gradjani su palili sveće i ostavljali cveće ispred kapije dvorišta Vlade.

Na ogradi je ostavljna parola koju su učesnici šetnje nosili – “Ako danas se uspemo, jedini razlog smo mi sami”.

Emitovanje Djindjićevih citata je završeno porukom – “Srbija se nije predala, tek je počela da pobedjuje”.

Neposredno pre dolaska gradjana, predsednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić držao je govor u kojem je naveo da su DS i DOS “oslobodili albanske terorite iz zatvora”.

Obezbedjenje je onemogućilo eventualni kontakt ; Spasića i gradjana koji su protestvovali zbog njegovog postupka. ;

Pre 16. godina dok je ulazio u zgradu Vlade na sastanak, ubijen je Zoran Dindjić.

To je bilo vreme kada je vlada planirala konačni obračun sa organizovanim kriminalom.

Da je Djindjić bio svestan opasnosti svedoče njegove reči nepsoredno pred ubistvo – “Ako neko misli da će zaustaviti sprovodjenje zakona tako što će mene ukloniti grdno se vara, jer ja nisam sistem”.

Za njegovo ubistvo osudjenji su oficiri ratne jedinice Državne bezbednosti njen penzionisani komadant Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović kao neposredni izvršlac koji su osudjeni na maksimalne kazne od 40. godina zatvora i pripadnici Zemunskog klana.

Sud je utvrdio da je premijer ubijen nakon demokratskih promena kada je većina gradjana verovala da za Srbiju dolaze bolji dani, rekla je predsednica sudskog veća Nata Mesarović prilikom izricanja presude.

Američki nedeljnik Tajm u septembru 1999. uvrstio je Djindjića medju 14 vodećih evropskih političara trećeg milenijuma.

Beta