LIMA- Tim arheologa iz evropskih i latinoameričkih država otkrio je na jezeru Titikaka, koje se nalazi na granici između Perua i Bolivije, veoma važan i interesantan lokalitet, javio je “Njujork tajms”.

Podvodno otkirće ceremonijalnih artefakata civilizacije Tivanaka je bez presedana, izjavili su eksperti. Stručnjaci za podvodnu arheologiju otkrili su u jezeru ritualne poklone i ostatke životinja na jednom podvodnom grebenu u sredini jezera.

Dragoceni predmeti ukazuju da su se na tom lokalitetu održavale veoma važne ceremonije na kojima je elita civilizacije Tivanaku isplovljavala do grebena i prinosila kao žrtve mlade lame, ukrašene da budu prinete na žrtvu i ostavljali artefakte od zlata i dragog kamenja koji su bili minijaturne replike božanstva iz koga su izlazili zraci, a takođe su nađene posude u formi puma koje su služile da se u njima pale mirisne biljke. 

Civilizacija Tivanaku se razvila na jezeru Titikaka između V i XII veka i u tom periodu je bila najveća i najuticajnija kultura u tom regionu Anda. 

Oko jezera koje se nalazi na visini od 3800 metara razvio se specijalan ekosistem, a u vreme dolaska Španaca tu je živelo oko milion stanovnika.

Tanjug /Foto :YT-PrtSc