SARAJEVO – Politički predstavnici Bošnjaka i ove godine su bojkotovali svečano otvaranje Međunarodnog sajma koji se svake godine održava u Mostaru.

Iako su bili pozvani, ceremoniji otvaranja nisu prisustvovali ni predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, ni član Predsedništva BiH Šefik Džaferović kao ni predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Od političkih predstavnika koji se izjašnjavaju kao pripadnici bošnjačkog naroda sajmu u Mostaru prisustvovao je samo delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudin Radončić, a koji je ujedno i predsednik SBB-a.

Ceremoniji otvaranja Sajma nije prisustvovao ni hrvatski član Predsedništva BiH, Željo Komšić, koji je prošle sedmice hospitalizova zbog teške upale pluća.

A umesto hrvatskog premijera Andreja Plenkovića prisustvovao je ministar privrede Darko Horvat.

Ovo je već druga godina kako bošnjački politički predstavnici bojkotuju Mostarski sajam.

Nijedan predstavnik iz reda Bošnjaka nije prisustvovao ni prošlogodišnjem sajmu privrede, koji je, kako podseća sarajevski portal Klix, obeležila večera koju je priredio tada član Prdsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović.

Na večeri su bili predstavnici bosanskih Hrvata, Hrvata iz Republike Hrvatske, bosanskih Srba i Srba iz Republike Srbije.

Naime, pre godinu dana Čović uopšte nije pozvao Bakira Izetbegovića na večeru s regionalnim liderima, iako je lider SDA BiH tada bio bošnjački član Predsedništva BiH, podseća Klix.

Mostarski sajam je zapravo sam još jedan dokaz da je u BiH sve politika.

Mnogo je razloga zbog kojih su Bošnjaci bojkotovali ovu manifestaciju, a jedan od glavnih je svakao činjenica da pet meseci od izbora vlast na nivou te države još nije formirana.

Glavni je, ipak, to što su na tim izborima upravo Bošnjaci svojim izbornim inženjeringom za hrvatskog predstavnika u Predsedništvu BiH izabrali Željka Komšića, umesto dotadašnjeg Čovića, iako je Čović imao podršku i vrha hrvatske države.

Deo Hrvata u BiH se zbog toga pobunio, a mnoge županije i gradovisa hrvatskom većinom, među kojima i Mostar, onaj hrvatski deo tog grada, proglasili su Komšića nepoželjnim.

Da je Komšić i dalje poželjan samo Bošnjacima dokaz je da ga je Izetbegovića SDA uvela u raspodelu vlasti u Savetu ministara.

Međutim, Savet ministara još nije konstituisan, a jasna poruka lidera SNSD Milorad Dodika je da Komšić može da učestvuje u vlasti, ali samo na uštrb tri ministarska mesta koja pripadaju Bošnjacima.