BANJALUKA – Predsednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da bi naredne sedmice u Mostaru trebalo da bude održan sastanak delegacija SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, ali da je teško prognozirati šta će “doneti”, istovremeno ocenivši da je konačno vreme da bude formirana vlast u BiH.

Dodik, koji je i predsedavajuci Predsedništva BiH, napomenuo je da je vlast na nivou BiH do sada mogla biti formirana da se SDA držala dogovora i poštovala zakon, te da je ta stranka uvek nešto kalulisala.

” Nakon silnih pokušaja već mi je dosadilo da bilo šta kažem u vezi sa tom klackalicom. Kada budu spremni da formiramo vlast, poznati su principi koje smo prihvatili lider HDZ-a BiH Dragan Čović i ja na sastanku sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem – rekao je Dodik za Glas Srpske.

Dodik je ocenio da je konačno vreme da bude formirana vlast.

” EU je, po mom razumevanju, rekla da, ukoliko formiramo vlast do maja, moguće je da dobijemo mišljenje za kandidatski status u toku tog meseca. Ako vlast ne bude formirana, oni to neće razmatrati jer slede izbori u EU i tada će sve postati veći problem. Valjda ovi u Sarajevu i to imaju u vidu – kaže predsedavajuci Predsedništva BiH.

Dodik je ponovio da ne prihvata Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP) kao uslov za formiranje Saveta ministara, te dodao da mu to sve liči na “Izetbegovicevu podvalu”, preneo je RTRS.

On je rekao da aktivna saradnja sa NATO-om već postoji i da treba dalje da jača, ali da MAP ne dolazi u obzir.

Tanjug /Foto :Z. Žestić