BEOGRAD – Najvažnija izmena koju donose novi pravilnici je to što đaci osnovnih škola neće moći da putuju u inostranstvo za ekskurziju, a najdalje će moći da odu učenici sedmog i osmog razreda koji će imati mogućnost da otputuju do Republike Srpske. Ipak, čak i u posetu Republici Srpskoj đaci će moći da idu samo jednom u toku školovanja.

Situacija nije mnogo drugačija ni za učenike srednjih škola koji će, osim putovanja po Srbiji i Republici srpskoj, tek u četvrtoj godini moći da se pomere van okvira naše države i da posete i neku od evropskih prestonica.

Cilj je da se đačkim putovanjima vrati prvobitni smisao i da se ona temeljnije planiraju. Tako su, kao zadaci ekskurzije, pravilnikom definisani proučavanje objekta i fenomena u prirodi, uočavanje uzročno-posledičnih odnosa u prirodnim i društvenim uslovima, razvijanje interesovanja za prirodu, upoznavanje načina života i rada ljudi pojedinih krajeva, kao i razvijanje pozitivnih socijalnih veština.

Još jedna važna novina je i to što će učenici, roditelji i nastavnici morati da prođu pripremu za ekskurziju.

– Priprema učenika podrazumeva da se učenici unapred upoznaju sa mestom u koje odlaze, uslovima života u kojima se realizuje ekskurzija, načinom prevoza i ponašanjem u toku puta, pojedinim sportsko-rekreativnim aktivnostima koje će se realizovati – stoji u pravilniku.

RtvNP /Foto :Pixabay