PRIŠTINA – Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, negirao je danas da će na skupu u Berlinu, 29. aprila, sazvanom na inicijativu kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona, biti potpisan bilo kakav sporazum ili nacrt sporazuma Beograda i Prištine. 

Tači je na svom fejsbuk profilu naveo da je on u stalnoj komunikaciji sa međunarodnim partnerima o razvoju događaja na Kosovu i, kako je rekao, Zapadnom Balkanu.

Na tom skupu, naveo je Tači, neće biti nikakvih tajnih dogovora, već je to samo nastavak interesa Nemačke i Francuske za Kosovo i region u celini.

“Pozdravljamo i podržavamo ovu inicijativu. Na osnovu dosadašnjih konsultacija, na tom skupu neće biti predložen bilo kakav nacrt sporazum Kosova i Srbije. Štaviše, iza ovog sastanka nema tajne agende”, napisao je Tači.

Na kraju skupa, kaže, Tači biće potpisana zajednička izjava kojom će, kako tvrdi, biti potvrđena evropska perspektiva Kosova i Srbije.

“Očekujemo da će na kraju ovaj sastanak rezultirati izjavom učesnika koja će unapred biti dogovorena, što će potvrditi barem evropsku perspektivu našeg regiona, produbljivanje reformi, posebno u oblasti vladavine prava, a naglasiće i neophodnost normalizacije odnosa između Kosova i Srbije”, naveo je Tači.

Napisao je i da bi za Kosovo bilo veoma loše ako na ovom sastanku Francuska i Nemačka ne uspeju da usklade svoje stavove o odluci o viznoj liberalizaciji za naše građane. 

“Kosovo je i dalje jedina izolovana zemlja u Evropi. Dakle, priča o evropskoj perspektivi Kosova, čak i ako je samo retorička, više je nego licemerje!”, zaključio je Tači.

Tanjug /Foto :Tanjug