PODGORICA – Ministarstvo pravde Crne Gore uputilo je krajem aprila vlastima Kipra molbu za izručenje izraelskog državljanina Jorama Friga zbog vođenja krivičnog postupka protiv grupe osumnjičene za pokušaj terorističkog napada u Crnoj Gori, na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, saznaje podgorički list “Pobjeda”, prenosi RTCG.

Navodi se da je 53-godišnji Izraelac Joram Frig uhapšen 20. aprila u Nikoziji, po međunarodnoj poternici Interpola Podgorica, a u okviru naredbe za sprovođenje istrage protiv osam stranih državljana, koje je, prema navodima lista, predvodio Džozef Asad, bivši operativac CIA i vlasnik konsultantske kuće “Peregrini”, specijalizovane za razne vrste bezbednosnih usluga.

Ocenjuje se da je hapšenje izraelskog državljanina značajna novost u vrlo zamršenom slučaju planiranja terorističkih akcija u Crnoj Gori.

Navodi se da je Asada 2016. godine, za potrebe crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta, angažovao šef kampanje DF Aron Šaviv.

Prema tvrdnjama crnogorskih istražitelja, Asadova višečlana internacionalna ekipa, uglavnom penzionisani pripadnici obavještajnih službi, boravila je u više navrata u Crnoj Gori i pružila bezbednosne usluge organizatorima akcije planirane za 16. oktobar.

Prema tim tvrdnjama, akcija nije ličila na pripremu političkog mitinga, već na planiranje vojne akcije, uz pripremljenu šemua evakuacije, odabrane lokacije za tzv. komandne punktove, nakon planiranog obračuna ispred zgrade parlamenta i dobro odrađene mere elektronskog ometanja.

Navodi se da se pokazalo da su ljudi koje je angažovao Asad bili vrlo dobro opremljeni i obučeni

Instalirali su uređaje kojima se sprečava praćenje signala mobilne telefonije, korišćene su posebne mjere zaštite prilikom korišćenja interneta, a za posebnu komunikaciju korišćen je i satelitski telefon.

Prema nalazima istrage, oni su boravili u više navrata u dve kuće na periferiji Podgorice, koje su, kako navodi Pobjeda, iznajmila dvojica članova DF.

Navodi se da je “Operacija 16. oktobar” trebalo da se izvede nakon okupljanja pristalica DF i, prema nalazima istrage, trebalo je da izazove nerede i haos i da se nastavi upadom “pobunjenog naroda” u zgradu Skupštine Crne Gore.

Prema podacima granične policije, nakon medijskih objava o hapšenju grupe srpskih državljana, rano ujutro 16. oktobra, među kojima je bio i bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, Joram Frig je napustio Crnu Goru preko graničnog prelaza Božaj, zajedno s Asadom, koji ga je angažovao, a koji je tog dana proveo samo nekoliko sati u Crnoj Gori.

Navodi se da se poternica za Frigom zasniva na Naredbi za sprovođenje istrage koju je izdalo crnogorsko Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal 12. januara 2018. godine.

Crnogorski istražitelji su, posredstvom međunarodne saradnje, saznali, piše Pobjeda, da je nakon napuštanja teritorije Crne Gore Frigu na aerodromu u Tirani, 16. oktobra zaplenjena vredna elektronska oprema i specijalni lap top, čija je vrednost procenjena na više od 15.000 dolara, kao i neki dodatni “gadžeti”.

Navodi se da se potom on nije javno eksponirao i o njegovim aktivnostima se ništa ne zna, sve dok, pre dvadesetak dana, nije uhapšen na Kipru.

Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo dva puta je dopunilo istragu u slučaju pokušaja terorizma, pa se na spisku orkrivljenih prvo našao bivši operativac CIA Asad, a nakon skoro šest meseci taj status su dobila i sedmorica njegovih saranika Ladislao Karbaljos, Džon Džozef di Paolo, Skot Rivas, Horhe Mijar – svi bivši službenici FBI, Mateos Konstantinu stručnjak za protivelektronsko delovanje i dvojica Iračana angažovana za poslove obezbjeđenja Runi Košaba Jukana Al Belatija i Reni Košaba Jukan Al Belatija.

Navodi se i da je Asad bio uhapšen i 19. septembra 2018. godine u Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, po poternici crnogorskih vlasti, ali je nakon nekoliko dana pušten, pošto su SAD, nakon saznanja o Asadovom hapšenju, preko svojih diplomatskih veza zatražile da se njihov državljanin ne izruči Crnoj Gori.

Tanjug