BANJA LUKA – Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je “histerija” nastala nakon njegovog poziva da deo pripadnika Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka sledeće godine na svečanosti povodom Dana Vojske Srpske obuku uniforme Vojske Srpske, ne služi ničemu osim podgrevanju unutrašnjih političkih prilika i utrkivanja “ko će mu više i pre odbrusiti”.

“Uniforma je deo tradicije. Oznake koje imaju uniforme Vojske Republike Srpske su i na uniformama Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka i uopšte ne vidim čemu histerija. Ako su grb i zastava Republike Srpske problem, onda o čemu pričamo? O kakvim oružanim snagama i kakvoj BiH govorimo ako simboli Srpske u njoj nisu prihvatljivi”, rekao je Dodik za Srnu, prenosi sarajevska N1 televizija.

Dodik je govoreći o izjavama hrvatskog i bošnjačkog člana Predsedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića i drugih političkih predstavnika u Federaciji BiH date tim povodom, rekao da nije pozvao pripadnike bošnjačke ili hrvatske vojne komponente da obuku uniforme Vojske Republike Srpske, već srpske, koja je i nastala iz Vojske Srpske i koja i po zakonu baštini njenu tradiciju.

On je istakao da reakcije koje su usledile pokazuju da su neki Srbima namenili određenu ulogu u BiH, pa ako neće da igraju kako oni sviraju nastaje problem.

“Pozivam Komšića neka održi reč i prijavi me za izazivanje pobune. Od zlatnog ljiljana se više i ne očekuje. Uostalom Komšić se borio u takozvanoj Armiji RBiH, znači protiv Vojske Republike Srpske i jasno je odakle vuče traume”, rekao je Dodik.

On je poručio “onima koji bi da kritikuju njegove izjave i tumače Dejtonski sporazum, a da ga nisu ni pročitali”, da Oružane snage BiH nisu tekovina Dejtonskog sporazuma.

Prema njegovim rečima, uniforma Vojske Republike Srpske je deo tradicije, a oznake koje se nalaze na njoj su i na uniformama pripadnika Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka.

Tanjug