BEOGRAD – Predsedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će se tokom zvanične posete Turskoj sastati sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, sa kojim će prvenstveno razgovarati o poboljšanju ekonomskih odnosa dve zemlje.On je istakao da će u Turskoj razgovarati o najavljenoj turskoj podršci izgradnji auto-puta, koji bi trebalo da poveže Beograd i Sarajevo.

„U tom pogledu očekujem najviše, a razgovaraćemo i o brojnim političkim pitanjima“, kazao je Dodik novinarima u Gradišci.

Predsedavajući Predsedništva BiH podsetio je da je nedavno u Sarajevu razgovarao sa potpredsednikom Turske Fuatom Oktajem o formiranju nove vlasti na državnom nivou u BiH, dodavši da je Oktaj naveo da „logika nalaže da to bude učinjeno, a onda da se političari bave drugim pitanjima, poput Akcionog plana za članstvo u NATO“.

„Očekujem da to čujem od Erdogana, što bi značilo da su se ovi u Sarajevu prekombinovali kada je reč o opstrukciji formiranja vlasti“, naveo je Dodik.

On je još kazao da je juče dobio zabelešku da su diplomatski predstavnici BiH i EU održali sastanak na kojem je jasno rečeno da se EU priprema da do kraja maja da mišljenje za kandidatski status BiH.

„Medjutim, to se neće desiti ako ne bude formirana vlast, ne samo na nivou BiH, već i u Federaciji BiH“, ocenio je Dodik.

Prema njegovim rečima, ako ne bude formirana vlast u BiH, to znači da mišljenje neće biti dobijeno do kraja godine, jer će posle izbora u EU biti formirana nova Evropska komisija sa novim ljudima koji će, kako navodi, verovatno imati neke druge prioritete.

Beta