PARIZ – Libijski komandant pobunjeničkih snaga Kalifa Haftar rekao je danas tokom sastanka sa francuskom predsednikom Emanuelom Makronom da uslovi za prekid vatre u Libiji nisu još ispunjeni i da je spreman da pregovara čim se ti uslovi ispune.

Haftar je ovo izjavio samo dan nakon što je izaslanik Ujedinjenih nacija za Libiju, Gasan Salam, upozorio da je bitka za Tripoli “samo početak dugog i krvavog rata” i zatražio da se odmah preduzmu koraci kako bi se prekinuo dotok oružja sukobljenim stranama u Libiji.

Nepoverenje koje je prisutno između libijskih aktera danas je jače nego ikad”, rekao je francuski predsednički zvaničnik nakon sastanka između Makrona i Haftara u Parizu, prenosi Rojters.

“Kada je pitanje prekida vatre stavljeno na sto, Haftarova reakcija na to je bila da pita s kim pregovaramo o prekidu vatre danas”, naglasio je ovaj zvaničnik.

Prema njegovim rečima, Haftar smatra da je Vlada nacionalnog jedinstva koju podržavaju UN potpuno opustošena od strane raznih milicija i da nije na njemu da pregovara sa predstavnicima tih milicija.

Zvaničnik je preneo da je Makron tražio od Haftara da napravi javni korak ka prekidu vatre i da je libijski komandant odgovorio “da je potreban inkluzivni politički dijalog i da je on spreman za to, ako bi postojali uslovi za prekid vatre”.

Haftar je tokom razgovora u Parizu sa francuskim predsednikom naglasio i da njegova armija, a ni on lično, nemaju nikakvih koristi od prodaje nafte na istoku zemlje, navodi agencija.

Makron i drugi francuski zvaničnici nedeljama već pozivaju na bezuslovno primirje u borbama za Tripoli, nakon što je Kalifa Haftar prošlog meseca pokrenuo ofanzivu na glavni grad Libije.

Tanjug /Foto :Tanjug-AP