CETINJE – Premijer Crne Gore Duško Marković priredio je večeras prijem u Vladinom domu na Cetinju povodom Dana nezavisnosti na kojem je ugostio predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora i zvanice iz javnog i kulturnog života države.

On je poručio da nezavisnost Crne Gore, koja je obnovljena na referendumu 21. maja 2006. godine nije jednom za svagda data i da je njena dugorocna garancija pripadnost zajednici najrazvijenijih zemalja današnjice, koje, kako je rekao, ne samo baštine već i čuvaju vrednosti slobodnog i demokratskog društva, prenela je RTCG.

“To su vrednosti tolerancije, suživota i građanske države, kao temeljnih principa ne samo opstanka, već i razvoja svake zemlje. Sve što se dogadalo u prethodnih 13 godina potvrdilo je ispravnost našeg strateškog opredeljenja da Crnu Goru integrišemo u najnaprednije zajednice modernog sveta: Severnoatlantsku alijansu i Evropsku uniju”, kazao je on.

On je istakao da se Crna Gora okrenula buducnosti umesto mitomanskoj prošlosti ne zaboravljajući pritom najsvetlije tradicije na kojima je u balkanskim olujama opstala duhovnost, kultura i prepoznatljivost našeg naroda.

To su, kako je rekao, “tradicije koje su iznedrile slobodarstvo i antifašizam kao moralne vertikale društva, koje su nam i omogućile da 21. maja zapocnemo izgradnju nove Crne Gore – dostojne i vredne poštovanja svakog njenog građanina, ali i svakog njenog saveznika i partnera”, rekao je premijer Duško Marković na prijemu koji je priredio na Cetinju.

On je dodao da je na referendumu Crna Gora gotovo, nakon celog veka, obnovila svoje prirodno pravo da bude svoja na svome.

Premijer je na kraju obraćanja pozvao sve političke aktere da rade zajedno za dobrobit države i društva.