PODGORICA – Srpski predsednik Aleksandar Vučić pozvao je jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andriju Mandića na razgovore nakon presude u slučaju pokušaja terorizma i po njega poslao avion Vlade Srbije, pišu danas podgoričke Vijesti.

Vučić je juče boravio u Nišu povodom održavanja parade “Odbrana slobode”.

Njih dvojica su, kako je objavljeno, razgovarali u Nišu, a iz Nove srpske demokratije, članice DF čiji je Mandić predsednik, saopšteno je da je on u razgovoru sa Vučićem ponovio da su “glavna meta montiranog političkog procesa DF i srpski narod u Crnoj Gori”.

“Smatramo da neprijatelj srpskog naroda u Crnoj Gori ne može biti prijatelj nijednom srpskom političaru, pa u tom kontekstu želimo da vas pozovemo da sa Djukanovićem i njegovom klikom prekinete svaku vrstu političke komunikacije”, rekao je Mandić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić naveo je da će nadležni organi pažljivo proučiti presudu za “državni udar” u Crnoj Gori.

Ovo je prva zvanična reakcija Srbije na presudu. “Ne možemo da se mešamo u prvostepenu presudu, ali tu svakako ima dosta čudnih stvari i nadležni organi Srbije će pažljivo proučiti presudu. Srbija ima obavezu da zaštiti i pruži pomoć svakom našem gradjaninu i pripadnicima srpskog naroda”, rekao je Dačić juče u izjavi za podgorički portal Borba.

Podgorički Viši sud je u slučaju pokušaja terorizma osudio Mandića i Kneževića na po pet godina zatvora, a zbog terorizma u pokušaju i stvaranja kriminalne organizacije zatvorske kazne dobili su još osam državljana Srbije i dva pripadnika ruske obaveštajne službe. Jedna srpska državljanka osudjena je na uslovnu kaznu zatvora.

Nakon presude čelnici DF pozvali su Vučića i Vladu Srbije da prekinu komunikaciju sa Djukanovićem i “antisrpskim vlastima”.

Mandić je pozvao i člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da ih podrži i da, kako je rekao, odustane od zajedničkih fotografisanja i da se distancira od Djukanovića “jer je on neprijatelj srpskog naroda”. ž

Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here