BEOGRAD – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je danas da se na pripremnom sastanku za samit u Parizu prištinska delegacija ponašala neodgovorno, kao i da je to bio jedan od razloga otkazivanja tog samita.

Djurić je za RTS rekao da se na radnom pripremnom sastanaku u Berlinu, na kojem je trebalo da se razgovara o stvaranju preduslova za održavanje samita u Parizu, ništa konstruktivno nije moglo da se čuje.

On je naveo da je obavestio predsednika Srbije o tome kao i da je, izmedju ostalog zbog toga, Aleksandar Vučić obavestio javnost da nema dobrih izleda da će samita u Parizu biti.

“Predstavnici Prištine su se ponašali prema domaćinu bahato, a svakako srska strana se ponašala odgovorno prema sebi i svojim gradjanima”, rekao je Djurić.

On je kazao da su se na pripremnom sastanku predstavnici Prištine ponašali na neodgovran način i da oni ne žele da dijaloga bude. ;Ukazao je da se to moglo videti i po izjavama kosovskog premijera Ramuša Haradinaja gde samo govore o nezavisnosti kao konačnom ishodu i da im ne pada na pamet da ukinu takse.

Na pitanje da li to pokazuje nemoć Evrope da posreduje u ovom dijalogu, Djurić je kazao da se, nažalost, pokazuje nemoć da se omogući sporovodjenje onoga što je davno dogovoreno.

On je ocenio i da su u Prištini “nervozani” zbog činjenice da Srbija nastavlja sa razvojem i sa napretkom, a da su sa druge strane na Kosovu za više od jedne četvrtine niže plate.

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija ako se uključi Amerika tražiti da se uključi Rusija, Djurić je naveo da se Srbija “zalaže za izbalansiran način vodjenja razgovora”.

On je ukazao je da je 2008. godine tema Kosova bila skinuta sa stola za većinu tih zapadnih zemalja, ali da se danas ponovo govori o stavu Srbije kada je reč o Kosovu tj. da ne može da se to pitanje rešava bez učešća Srbije.

Kabinet predsednika Francuske Emanuela Makrona potvrdio je sinoć za Radio Slobodna Evropa (RSE) da ;neće biti održan sastanak u Parizu planiran za 1. jul. ;Po saznanjima RSE, sastanak je već neko vreme skinut sa agende predsednika Makrona, ali je potvrda stigla tek juče.

Beta