VAŠINGTON – Albanija nije ispunila ni minimalne standarde u eliminaciji trgovine ljudima, navodi se u ovogodišnjem izveštaju Stejt departmenta SAD koji ponovo klasificira tu zemlju u grupu Tier 2, prenosi portal Plusinfo.

Kako je istaknuto u izveštaju, albanska vlada je generalno pokazala povećan angažman u odnosu na prethodni period, ali u određenim ključnim aspektima nisu uspunjeni ni minimalni standardi.

“Žrtve u trgovini ljudima su albanski, ali i strani državljani. Albanske žene i dece su predmet seksualne zloupotrebe i prinudnog rada u toj zemlji, pogotovo tokom turističke sezone”, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se dodaje da je albanska vlada nastavila sa otvaranjem istraga, gonjenjem i pokretanjem sudskih postupaka ali u malom broju slučajeva, što je dovelo do najnižeg nivoa sporovđenje ovog zakona tokom poslednje četiri godine.

“Trgovci ljudima koriste lažna obečanja kao što su brak ili poslovna ponuda kako bi privukli žrtve za seksualnu trgovinu. Deca su obično prinuđena da prose ili da izvršavaju druge vrste prinudnog rada, kao što je prodaja malih predmeta”, objašnjava se u izveštaju Stejt departmenta.

Stejt department preporučuje albanskim vlastima da ojačaju mere, istrage, optužbe i presude protiv počiniocima dela trgovinu ljudima, uključujuči i saučesnike poput državne službenike, kao i da pooštre kazne.

Tanjug /Foto:Tanjug _video