ISTANBUL – Novi gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu poručio je danas da je spreman da sarađuje s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, ali i da se nosi sa eventualnim pokušajem vlade da ograniči njegova ovlašćenja.

Imamoglu je stranim novinarima u Istanbulu, rekao da je vlada već uvela u praksu nove propise kako bi zaobišla gradonačelnika u imenovanjima u opštinskim kompanijama i dala ovlašćenja opštinskim skupštinama gde Erdoganova partija ima većinu, prenosi AP.

Gradonačelnik je naglasio i da su takve mere protiv važećih zakona koji regulišu rad lokalne uprave.

“Spremni smo čak i za najrizicnije situacije”, rekao je i dodao da je on trenutn gradonačelnik Istanbula a da je Erdogan predsednik države.

“Mislim da možemo da damo veliki doprinos ovoj zemlji i gradu tako što ćemo se dogovoriti””.

Nakon njegove iznenadne pobede, koja je velika prepreka Erdoganu, predsednik je ubrzo čestitao gradonačelniku, a u govoru koji je juče održao u Japanu, gde prisustvuje samitu lidera Grupe 20, Erdogan je pomalo pomirljivim tonom, rekao da će njegova stranka podržati “realistične projekte u korist Istambula”, ali da “nikada neće podržati neprihvatljive projekte koji nisu u interesu Istanbula.”

Nekoliko dana pre ponovljenih izbora za gradonačelnika, Erdogan je nagovestio da pravosuđe može da procesuira Imamoglua, koji je predstavnik opozicione Republikanske narodne stranke, zbog navodnog vređanja državnih zvaničnika.

Imamoglu se od proglašenja svoje pobede najviše bavio planovima za rešenje parališućeg saobraćja u Istanbulu i siromaštvom u većem delu grada.

On je takođe najavio da želi da se pozabavi pitanjem izbeglica u Istanbulu, pošto više od pola miliona sirijskih izbeglica živi trenutno u gradu, navodi agencija.

Tanjug /Foto :Pixabay