JERUSALIM – Izraelska vlada sastaće se u nedelju na Golanskoj visoravni da glasa o imenu novog naselja koje će se izgraditi u znak zahvalnosti predsedniku SAD Donaldu Trampu što je priznao suverenitet Izraela nad tom okupiranom teritorijom.

Tramp je priznao Golan, koji je Izrael osvojio u Šestodnevom ratu 1967. od Sirije i kasnije anektirao, kao izraelski 25.marta. UN nikada nisu priznale aneksiju i smatraju Golansku visoravan okupiranom teritorijom.

Glasanje je najavio kabinet premijera Izraela u saopštenju u kojem je navedeno da će se tom prilikom ministri zahvaliti Trampu za priznanje izraelskog suvereniteta.

Izraelski mediji navode da će se novo naselje zvati Ramat Tramp i da će biti izgradjeno na severnom delu Golana.

Oko 18.000 sirijskih Druza, od koji većina odbija izraelsko državljanstvo, još uvek živi na Golanu gde takodje naselilo 20.000 jevrejskih naseljenika, navodi Frans pres. Naseljenici žive u 33 naselja.

“U znak priznanja radu 45.predsednika SAD, predsednika Donalda Trampa za državu Izrael u mnogim oblastima i izražavajući zahvalnost za američko priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela i priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni koje je predvodio predsednik Donald Tramp, odlučeno je da se podstakne osnivanje nove stambene zajednice na Golanskoj visoravni koje se zove Ramat Tramp”, navedeno je u saopštenju Netanjahuovog kabineta.

Sednici izraelske vlade na Golanu prisustovaće i ambasador SAD u Izraelu Dejvid Fridman.

Beta