TEHERAN – Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je svom francuskom kolegi Emanuelu Makronu da njegova zemlja “ne želi rat ni sa jednom zemljom”, pa tako ni sa SAD, prenela je danas iranska državna agencija IRNA.

“Iran nema nikakav interes da podiže tenzije u regionu i ne želi rat ni sa jednom zemljom, pa ni sa SAD”, rekao je Rohani u telefonskom razgovoru s Makronom.

Rohani i Makron razgovarali su u vreme snažnih tenzija izmedju Vašingtona i Teherana, manje od nedelju dana pošto je Iran oborio američki dron, i u vreme zabrinutosti za budućnost nuklearnog sporazuma s Iranom koji su SAD unilateralno napustile 2018.

Makron je u ponedeljak rekao da će s američkim predsednikom Donaldom Trampom razgovarati o Iranu na marginama samita G20 koji se krajem nedelje održava u Japanu.

Kako prenosi IRNA, Rohani je Makronu rekao da su Iranci “uvek radili u korist mira i regionalne stabilnosti i da će i dalje to raditi”.

“Ako Iran ne ostvaruje koristi od sporazuma, Iran će umanjiti svoje obaveze na koje je pristao”, naveo je Rohani i dodao da Teheran “neće ponovo pregovarati” o sporazumu.

Iranski predsednik je SAD označio krivcem za “svu napetost u regionu” a povodom oborenog drona je rekao da je letelica dobila upozorenje kada je ušla u iranski vazdušni prostor.

“Ako SAD žele da ilegalno ulaze u iranske teritorijalne vode, oružane snage će odlučno odgovoriti”, upozorio je Rohani.

Vašington tvrdi da je dron oboren u medjunarodnom vazdušnom prostoru.

Beta AFP