VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države pripremile su se za vojni udar na Iran u četvrtak uveče u znak odmazde za obaranje američkog drona za nadgledanje ali je operacija naglo otkazana, rekao je jedan neimenovani zvaničnik.

Kako je naveo, mete bi uključile radare i raketne baterije.

Njujork tajms je objavio, pozivajući se na anonimne visoke zvaničnike administracije SAD, da je američki predsednik Donald Tramp odobrio napade ali ih je onda zaustavio.

Bela kuća je sinoć odbila da komentariše taj izveštaj.

Tramp je ranije na pitanje o odgovoru SAD rekao: “Uskoro ćete saznati”.

To ukazuje na ozbiljan rizik ; od vojnog sukoba SAD i iranskih snaga jer Trampova administracija koristi kampanju “maksimalnog pritiska” ekonomskih sankcija sa pojačanjem američkih snaga u regionu.

Napetost je pojačana u poslednjim nedeljama i rasla je zabrinutost da bi bilo koja strana mogla da donese pogrešnu procenu što bi dovelo do rata.

Zvaničnik koji je govorio za AP je rekao da je napade preporučio Pentagon i da su bili medju opcijama predstavljenim visokim zvaničnicima administracije.

Ostalo je nejasno koliko daleko su pripreme odmakle ali meci niti rakete nisu ispaljeni, rekao je zvaničnik.

Vojna operacija je otkazana oko 19.30 po vašingtonskom vremenu nakon što je Tramp proveo čitav dan diskutujući o strategiji prema Iranu s najvišim bezbednosnim zvaničnicima i liderima Kongresa.

Obaranje američkog drona, velike bespilotne letelice iznad Ormuskog moreuza ; podstaklo je medjusobne optužbe SAD i Irana.

Iran je tvrdio da je dron narušio iranski vazdušni prostor, a Vašington je rekao da je leteo nad medjunarodnim vodama.

Beta AP