Sarajevo – Boza, bosa ili bozo je popularno fermentirano piće koje je specifično za prostor Kazahstana, Turske, Kirgistana, Albanije, Kosova, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Kavkaza i Uzbekistana. Nekada se ovaj zdravi napitak mogao kupiti u gotovo svakoj slastičarni, no u modernom dobu boza je postala prava retkost.

Boza je prvi put napravljena 900. godine u Turskoj, a na prostoru Balkana pojavila se dolaskom Osmanlija. Osmanlije su bozu služili vojnicima kako bi lakše podnijeli visoke temperature. Do 16. stoleća ovo piće pilo se u neograničenim količinama, no kada su Turci osmislili alkoholnu “tartar bozu”, sultan Selim II uveo je prohibiciju, a u 17. stoleću sultan Mehmed IV zabranio je sva alkoholna pića i zatvorio sve prodavnice u kojima se prodavala boza.

“Bozu su mnogi pili u detinjstvu, gaseći žeđ tokom letnih vrućina. Osim što deluje osvežavjuće, boza je izuzetno zdravo piće. Sadrži veliku količinu B vitamina (B1, B2, B3, B6 i B12), vitamine A i E, kao i gvožđe “.
Osim toga, ima sastojke koji su dobri za probavu, visok krvni pritisak, trudnice, dojilje i sportiste, rešava urološke probleme i filtrira krv.

Boza se u Sarajevu najviše služila u starom delu grada i upravo u tom delu i ima najdužu tradiciju.

Ono što je specifično jeste da se boza može kombinovati s limunadom. U pola čaše limunade sipa se pola čaše boze i na taj način dobija se tzv. špricer. Boza se u slastičarnama pravi svaka tri dana, a u frižideru je možete držati i do sedam dana.

Indeksonline /Klix.ba /Foto :Pixabay