BEOGRAD – Planetarno poznati bend i dobitnik tri Gremi nagrade, Snarki Papi, održaće koncert na teniskim terenima na Kalemegdanu 23. juna, u okviru Musicology Barcaffe Sešions koncertnog serijala, najavili su organizatori. 

Snarki Papi osnovao je 2003. godine basista i kompozitor Majkl Lig. Bend je počeo svoju karijeru svirajući u podrumu picerije, i nikada nisu prestali da sviraju. 

Čitavih 10 godina bili su nepoznati javnosti, da bi sada postali svetski priznati bend, ovenčan Gremijima i drugim prestižnim nagradama koje su ih pozicionirale kao jedan od najboljih savremenih fjužn džez kolektiva.

Snarki Papi se ne može nazvati samo bendom. 

U pitanju je muzički kolektiv kroz koji je prošlo između 30 i 40 članova od trenutka njegovog nastanka. 

Veći broj tih članova je i dalje u regularnoj rotaciji. 

Snarki Papi najčešće nastupa u grupi od osam do 10 ljudi, a u Beogradu nastupiće u punom sastavu planiranom za njihovu turneju “Immigrance” nazvanu po istoimenom albumu.

“Sa albumom ”Immigrance” želeli smo da istražimo neke ideje kojih se prethodno niko nije dotakao. Uspeli smo postignemo vibrantan zvuk i sirovu energiju. U Beogradu ćete čuti neke pesme sa novog albuma, ali i starije pesme”, izjavio je Majkl Lig.

Časopis “Roling Stoun” karakteriše ih kao jedan od najsvestranijih bendova današnjice, bend koji može da se prilagodi svakom žanru. Predstaviti Snarki Papi kao džez, fjužn ili džem bend bilo bi nepotpuno, jer, iako ih određeni elementi svrstavaju u svaku od pomenutih kategorija, oni suštinski ne pripadaju nijednoj. 

Zato “Njujork tajmsa” ističe da ni ne treba pokušavati odrediti sve ono šta Snarki Papi nije, već se prepustiti onome što jeste.

Članovi benda poznati su pod nazivom “The Fam”, i upravo ta bliskost jeste njihova najveća odlika na sceni. 

Sreća prilikom zajedničkih nastupa, konstantna improvizacija i unošenje novih elemenata u svaki nastup, razlog je njihovog neizmernog uspeha.

Na pitanje šta članovi benda smatraju svojim najvećim uspehom, Lig kaže da su to nesumnjivo međuljudski odnosi. 

“To što nastupamo zajedno već 15 godina, a svi se i dalje volimo, poštujemo i družimo. Postali smo prava porodica. Takođe me raduje ideja o tome da zarađujemo za život svirajući autorsku intrumentalnu muziku i radeći ono što volimo. Neprocenjivo”, kazao je Lig. 

Pored zajedničkih koncerata u ovom sastavu, svaki član benda ponaosob sarađuje s drugim fenomenalnim muzičarima na svojevrsnim projektima, albumima i koncertima, što njihovu energiju čini još jačom kada se pojavi “familija”. 

Lig ističe kako je ono što on najvše ceni njihov način na koji se prepuštaju improvizaciji, dolazeći iz večeri u veče do granica neprepoznatljivosti istih kompozicija, a pritom zadržavajući poštovanje prema suštinskom sadržaju samog dela. Svaki koncert smatraju zasebnim iskustvom i novim projektom, dopuštajući muzici da konstantno raste, diše i razvija se.

Ovaj kolektiv otvorenih ruku prima uticaje najrazličitijih tradicija, imajući u svom sastavu muzičare s različitim bekgraundom. 

Implementirajući svaku raznovrsnost, kreiraju jedinstveni sadržaj koji prenose na koncertima.

Majkl Lig je već nastupao u Beogradu sa svojim drugim bendom, Bokant, i tada je istakao kako je reakcija publike bila izvanredna, te dodao da jedva čeka da, u punom sjaju, postavi svoj projekat, Snarki Papi, pred srpsku publiku.

Koncertom Snarki Papija završiće se još jedna uspešna sezona koncertnog serijala Musicology Barcaffe Sešions, koja je dovela neke od najvirtuoznijih svetski priznatih muzičara u Beograd. 

Tanjug /Foto :promo