LONDON – Srpski studenti su sve brojniji na najprestižnijim britanskim univerzitetima, a najprivlačnije za akademsko usavršavanje su im biznis studije, navodi se u tekstu britanskog portala Stading-in-JuKej. 

Prema najnovijim podacima, 280 studenata iz Srbije pohađalo je u 2018. godini studije na univerzitetima u Velikoj Britaniji. 

Prema postojećim podacima, prošle godine je 35 studenata iz Srbije pohađalo Univerzitet u Kembriddzu, više nego na bilo kojem drugom univerzitetu. 

Velika Britanija, koja predstavlja drugu svetsku studijsku destinaciju i dom za više od 458. 000 stranih studenata, takođe je veoma atraktivna za srpske studente koji nastavljaju svoje školovanje u inostranstvu. 

Uprkos blagom padu broja srpskih studenata u odnosu na pre tri godine, njihov broj je i dalje relativno visok. 

Prema podacima o zvaničnom upisu, prikupljenim sa 183 visoko-školske obrazovne institucijr u Velikoj Britaniji, školske 2014. i 2015. godine 300 srpskih studenata je pohađalo univerzitete u toj zemlji, dok je u prethodnoj akademskoj godini njihov broj opao na 280 studenata. 

Statistički podaci pokazuju da je 160 studenata srpske nacionalnosti pohađalo osnovne studije na univerzitetima u Velikoj Britaniji, dok je 115 bilo na višem nivou studija, odnosno na master i doktorskim studijama. 

Tokom poslednjje akademske godine, od ukupnog broja srpskih studenata, 245 je pohađalo univerzitete u Engleskoj, 25 u Škotskoj, 5 u Velsu, a ni jedan na univezitetima u Severnoj Irskoj. 

Biznis studije su najprivlačnije za studente iz Srbije na britanskim univerzitetima.

Prema statističkim podacima, prošle godine 50 srpskih studenata je zahtevalo upis na studijske programe iz oblasti biznisa. 

Takođe, 40 njih je pohađalo studije u oblasti društvenih nauka, dok je 25 upisalo studijski program u oblastima inženjerstva i tehnologije. 

Za svakog 20. sprskog studenta najzanimljiviji studijski programi su bile biološke nauke, matematičke nauke, racunarštva, pravo, kao i kreativne umetnosti i dizajn. 

Velika Britanija važi za zemlju u kojoj se nalaze mnogi od najboljih svetskih univerziteta, a statistika pokazuje da su neki od njih posebno privlačni za srpske studente.

Tanjug /Foto :Tanjug